Soarta investiţiei Michelin în Crişeni – încă incertă

 

Autorităţile judeţene încă aşteaptă reacţia companiei Michelin referitor la terenul din Crişeni, pentru vânzarea căruia consilierii locali au stabilit preţul de pornire a licitaţiei la 7,9 euro/metrul pătrat. Odată ce anunţul privind vânzarea celor 20 de hectare prin licitaţie publică va fi postat pe portalul SEAP, multinaţionala va putea să se înscrie pentru achiziţionarea terenului. În caz contrar, va fi evident că preţul de pornire nu a fost unul agreat de francezi.

Între timp, prefectul Filonaş Chiş intenţionează să facă lobby pentru investiţia respectivă, încă o dată, în faţa guvernanţilor. “Am trimis conducerii companiei Michelin, la finalul anului trecut, toată documentaţia privind terenul din Crişeni. Încă nu am primit un răspuns, dar suntem optimişti. Sperăm ca investiţia să se facă în Crişeni, mai ales că i-am asigurat de tot sprijinul nostru, în sensul că le vom acorda facilităţi fiscale. Despre acest subiect voi vorbi şi autorităţilor centrale, la prima vizită pe care o voi face la Bucureşti”, a declarat prefectul.

Consilierii locali din Crişeni au aprobat, luna trecută, un proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren de care este interesată compania Michelin, la preţul de pornire a licitaţiei de 7,9 euro/mp. Suprafaţa respectivă, de 20 de hectare, este avută în vedere de multinaţionala franceză pentru construirea unei noi fabrici, investiţia estimată la peste 300 de milioane de euro putând aduce judeţului, în următorii ani, corca 700-800 de locuri de muncă.

Numai că preţul sus amintit ar putea să nu fie agreat de conducerea Michelin, pe lângă expertiza cerută de administraţia locală din Crişeni şi în urma căreia a fost stabilită cifra de 7,9 euro/mp mai existând una, de dată recentă, în urma căreia preţul a fost pus la 5,4 euro/mp. Diferenţa de preţ ar însemna relocarea unei conducte aparţinând Transgaz şi descărcarea de sarcină a celor 20 de hectare, au explicat autorităţile sălăjene şi liderii politici locali, într-o întâlnire care a avut loc la Primăria Crişeni şi în care aceştia sperau să îi convingă pe aleşii locali să stabilească preţul de pornire a licitaţiei privind vânzarea terenului la 5,4 euro/mp.

Cum nu au reuşit, liderii politici au anunţat că vor lua măsuri care merg până la excludere în cazul în care multinaţională franceză nu se va înscrie pentru participarea la livitaţia de vânzare a terenului din Crişeni şi va decide să îşi deschidă noua fabrică în alt loc decât Sălajul. Adrian Margin, persoana desemnată de PDL Sălaj pentru a se ocupa de cazul cu pricina, a declarat că, dacă Michelin nu se va înscrie la licitaţie, împotriva consilierilor locali care au stabilit preţul de 7,9 euro/mp se vor lua măsurile de rigoare.

Problema este una cât se poate de delicată, întrucât Michelin este curtat nu doar de autorităţile sălăjene, ci şli de Serbia şi Ungaria, fiecare din acestea vrând ca uriaşa investiţie să se facă la ele acasă.

2 Thoughts to “Soarta investiţiei Michelin în Crişeni – încă incertă”

  1. Zălăuan

    „Revoluţia” română ne-a adus distrugerea unor intreprinderi fanion al economiei socialiste, Armătura şi Emailaţi, unde s-au pierdut circa 10.000 locuri de muncă.
    În democraţie am ajuns să ne căciulim la străini să ne facă capacităţi de producţie de 800 locuri de muncă.
    Rugaţi-vă să dispară cât de repede acest regim!

  2. unu

    nu se numeste democratie ci HOTOCRATIE am circulat in europa am vazut ca aceasi soarta au avut multe fabrici din ungaria,slovenia,polonia, slovacia.au distrus fabricile sa poata sa vanda franc masoni produsele lor in aceste tarii.pt asta conditioneaza ei guvernele alltor tarii. ideea francmasoilo din grupul bilderberg este sa domine toata europa si de a construii o putere mondiala numita globalizare sa steraga granitele sa ajunga un singur stat numit europa! dar sau izbit de o alta mare putere rusia care nu le joaca lor cartile acum se gandesc sa ajunga in tarile ex sovietice incet incet . astea se vor adeverii in decursul anilor………….NU UITATII CE SPUN AICII…

Leave a Comment