Aproximativ 800 de membri ai Cartel Alfa Sălaj – angajaţi ai Silcotub, APIA, Primăria Zalău şi IAIFO – marchează vineri, 5 octombrie, a XI-a ediţie a Zilei Mondiale a Muncii decente. În acest context, ei vor purta banderole albe, pentru a susține negocierea colectivă pentru salarii și condiții mai bune și pentru a transmite mesajul „Lucrătorii au dreptul la un trai decent din muncă”. Participanţii la această acţiune vor să transmită, astfel, parlamentarilor și guvernanților că regulile trebuie schimbate, astfel încât drepturile fundamentale ale lucrătorilor să fie respectate.
Tema din acest an a Zilei Mondiale a Muncii Decente – „Schimbăm regulile” – evidențiază nedreptatea profundă a sistemului economic, restrângerea și deteriorarea drepturilor lucrătorilor în România ca și în multe alte țări afectate de ofensiva neoliberalismului și politicile de austeritate.
„Regulile și legile sunt făcute împotriva lucrătorilor și de aceea avem un nivel distrugător de sărăcie pentru foarte multi lucrători, precaritate și inegalitate economică. Există suficiente resurse pentru a avea locuri de muncă decente pentru toată lumea, pentru a asigura protecție socială adecvată, servicii de calitate și tot ceea ce oferă cetățenilor posibilitatea de a avea un trai decent. Dar regulile trebuie să se schimbe pentru a permite și încuraja negocieri colective reale, pentru a avea o distribuție echitabilă a rezultatelor muncii și pentru a direcționa resursele către îmbunătățirea nivelului de trai”, susţine Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa.
Sindicaliştii consideră că politica forței de muncă ieftine aplicată în România pentru atragerea investitorilor trebuie să înceteze, întrucât „este un eșec care tinde să se transforme într-un dezastru”. În sectorul economic, peste jumătate din lucrători sunt încadrați la salariul minim, iar 8 din 10 lucrători au un salariu de bază net mai mici de 2.050 lei. „O economie a cărui principal “avantaj competitiv” este costul menţinut scăzut al forţei de muncă şi exploatarea lucrătorilor nu este o economie performantă şi stabilă, şi cu siguranţă nu este o economie care funcţionează în interesul celor mulți, ci mai degrabă a celor puțini și bogați”, mai spun cei din Cartel Alfa.