Potrivit unui comunicat de presă primit din partea Blocului Național Sindical în data de 6 iulie, va urma un protest de amploare al angajaților din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) județene din toată țara. Protestul va avea loc în data de 10 iulie, între orele 10 – 12, și se preconizează că efectele sale ar putea fi unele de impact la nivel național. Întreg sistemul de asigurări sociale de sănătate din țară s-ar putea bloca. Pe durata protestului, activitatea la nivel de instituții va fi întreruptă.
Motivul central care stă la baza protestului este reprezentat de salariile mult prea mici ale angajaților din sistem precum și de reducerea drastică a numărului total de angajați, la nivel național, din ultimii ani. În comunicatul de presă se mai arată faptul că situația este cu atât mai gravă cu cât concursurile de angajare nu mai atrag candidați din cauza salarizării care a devenit extrem de nemotivantă raportat la volumul de muncă, complexitatea și responsabilitatea activității. Din acest motiv, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus gradual, mai exact de la 4.028 la 2.815 angajați.
Liderii Blocului Național Sindical atrag atenția asupra faptului că întârzierea rezolvării problemelor și întreruperea activității prin declanșarea conflictului de muncă va produce consecințe importante la nivel de țară:
– nedecontarea prestațiilor medicale ale furnizorilor de servicii medicale (spitale, laboratoare, etc.) va genera tensiuni sociale majore, prin neplata salariilor personalului angajat și a voucherelor de vacanță, ceea ce va pune în pericol continuitatea tratamentelor pentru pacienții cronici, inclusiv pentru beneficiarii programelor naționale de sănătate, pentru care medicația este vitală;
– serviciile furnizate de angajații CAS (eliberarea formularelor, cardurilor naționale/europene, procesarea cererilor pentru dispozitivele medicale și eliberarea adeverințelor) nu vor putea fi prestate;
– cererile de recuperare a sumelor reprezentând concedii medicale depuse de angajatori nu vor fi plătite.
În același comunicat de presă se arată apelul ferm al Blocului Național Sindical pentru a găsi împreună cu autoritățile soluții viabile astfel încât CNAS și CAS să ofere servicii de calitate populației, dar angajații să poată beneficia de condiții decente de trai și de muncă.
Dan Anghel – președințele FSCAS ne-a declarat faptul că, la nivel național, lucrurile sunt cât se poate de clare. Fiecare CAS din țară a trimis propuneri legate de problemele lor locale. Acestea s-au centralizat la nivel de Federație astfel că cerințele Blocului Național Sindical sunt extrem de punctuale și de explicite. Legat de modul în care ar putea degenera actuala stare de nemulțumire, Dan Anghel ne-a precizat că „Mâine voi avea o discuție cu Conducerea CAS iar începând de luni, așa cum s-a stabilit, vom protesta în vederea soluționării problemelor noastre. Săptămâna viitoare urmează să ne întâlnim și cu guvernanții. Dacă nu se vor găsi soluții de ne onora cererile atunci vom face demersurile legale pentru a declanșa greva generală. Dar noi ne așteptăm ca lucrurile să evolueze pozitiv”.
Contactată cu privire la acest subiect precum și la impactul pe care îl pot produce aceste demersuri la nivel de județ, Stana Olga – președintele CAS Sălaj ne-a informat că nu a fost informată cu privire la acest subiect.
Camelia Moldovan – liderul de sindicat al CAS la nivel de județ ne-a confirmat faptul că este la curent cu acest protest și ne-a precizat că, la această dată, se află în discuții cu Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări pentru a stabili toate amănuntele care se impun în acest caz. Prin urmare, în data de 6 iulie, în jurul prânzului, va avea loc o ședință cu toți membrii locali de sindicat. Cu privire la impactul unui eventual blocaj în activitate care s-ar putea produce în Sălaj, Camelia Moldovan ne-a precizat faptul că „pentru moment, noi ne asumăm în totalitate comunicatul de presă al Blocului Național Sindical. Negocierile au avut loc la nivel central iar deciziile pe această problemă se vor lua desigur la nivel de Federație, din care facem parte și noi. Astăzi la prânz ne vom întâlni cu toți membrii de sindicat din județ. Vom discuta punctual cu privire la acest subiect și, dacă va fi nevoie, vom ieși cu un comunicat de presă local. Mai multe amănunte sau detalii suplimentare vă pot oferi doar după această ședință”.
După finalizarea ședinței, liderul de sindicat al CAS Sălaj ne-a confirmat faptul că toți cei prezenți au fost de acord cu programul stabilit la nivel de Federație și implicit la demersurile care se iau la nivel de județ. Astfel, în data de 10 iulie, în intervalul orar stabilit, toți angajații instituției vor fi prezenți la serviciu, dar activitățile curente vor fi oprite.
Camelia Moldovan este optimistă cu privire la soluționarea aspectelor revendicate de Blocul Național Sindical, pornind de la faptul că „noi sperăm ca negocierile să se desfășoare în favoarea noastră iar guvernanții să înțeleagă că, prin acest demers, nu se cere nimic peste limita normalului. Toți cei care au putere decizională trebuie să înțeleagă că angajații care activează în domeniul public, și care nu mai au practic acces la alte forme de a obține venituri suplimentare pentru familiile lor, au nevoie de un venit corect și echitabil, care să le asigure un trai decent, în condițiile în care totul se scumpește de la o zi la alta”.
[…] Potrivit unui comunicat de presă primit din partea Blocului Național Sindical în data de 6 iulie, va urma un protest de amploare al angajaților din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CAS) județene din toată țara. Protestul va avea loc în data de 10 iulie, între orele 10 – 12, și se preconizează că efectele sale ar putea fi unele de impact la nivel național. Întreg sistemul de asigurări sociale de sănătate din țară s-ar putea bloca. Pe durata protestului, activitatea… Citeste mai mult […]
Cam târziu s-au trezit adormitii!!!
Oare cât sunt salariile la CAS? Nu cred că sunt mici comparativ cu alte domenii, o dobitoacă de olteanca a pompat toți banii în sănătate. De vină sunt guvernanții care măresc salariile după cum se face grevă.
Ar trebui să facă grevă pt ca să nu existe exceptați de la plata asigurărilor de sănătate cum sunt IT. Noi toți plătim asigurările pt tot felul de exceptați . Scandalos!