Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară (ANSVSA) a anunțat, vineri, că firma producătoare Greenyard a retras „pe baza pricipiului precauţiei” toate produsele congelate comercializate de pe piaţa din Europa, inclusiv din România. Nouă persoane și-au pierdut viața din cauza infestării cu o bacterie extrem de periculoasă care ar fi prezentă în mai multe sortimente de produse ale firmei din Ungaria și alte zeci se află internate în urma consumului acestor legume. Ungaria a anunțat autoritățile române în mod oficial că țara noastră este pe lista țărilor în care produsele firmei sunt comercializate.
„În seara zilei de 5 iulie 2017, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit notificări din partea a două firme care comercializează produse ale companiei Greenyard, despre decizia companiei producătoare de a retrage toate produsele aflate la comercializare pe piaţa europeană, inclusiv de pe piaţa României. În ţara noastră, produsele congelate aparţinând companiei Greenyard au fost retrase de la raft. Retragerea produselor s-a făcut preventiv, pe baza principiului precauţiei”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Reprezentanţii Autorităţii precizează că nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, de modificări ale situaţiei comunicate joi de ANSVSA, care să implice şi România. De asemenea, nu s-au primit informaţii oficiale şi nici buletine de analiză care să indice prezenţa Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piaţa românească.
Totuși, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare şi reţinute oficial.
Măsura vine în contextul în care Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a anunţat zilele trecute că porumbul congelat şi posibil şi alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie. Experţii vor folosi secvenţierea completă a genomului pentru a identifica sursa alimentară, care iniţial s-a crezut că este limitată la porumbul congelat. Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese.
Aceleaşi tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeaşi companie din Ungaria în 2016, 2017 şi 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curăţare şi dezinfecţie efectuate. Informaţiile disponibile confirmă contaminarea de la fabrica din Ungaria. Deși inițial presa centrală a anunțat că aceste produse provenite din Ungaria nu se găsesc în frigiderele magazinelor noastre, ulterior s-a dovedit că lucrurile stăteau exact invers și că aceste produse sunt comercializate și la noi. Totuşi, sunt necesare investigaţii amănunţite pentru a se dovedi cu claritate cine se face responsabil de această situație care a devenit, pentru multe familii, tragică.
Iniţial, şeful ANSVSA a negat problema. Din fericire, cei de la A3 nu s-au lăsat şi beşina de şef a recunoscut problema. Oare pt. ce iau salariu putorile ăstea ?
Ungaria ,Romania unde migrantii nu sunt bineveniti si nici nu vor sa vina….solutia boss ilor sa moara neamul nostru sa vina africanii?OMG!!!