Suntem, cel puţin pentru încă o perioadă, prea săraci ca să ne permitem lucruri noi. Însă un vechi proverb spune că atunci când eşti prea sărac, trebuie să eviţi lucrurile ieftine. Lăsând la o parte zicalele, mai mult sau mai puţin potrivite situaţiilor din realitate, Primăria Municipiului Zalău anunţă că urmează să achiziţioneze câteva autobuze second-hand, cu care să înnoiască parcul auto de la Transurbis. Deşi în prima conferinţă de presă de după alegeri, conducera primăriei după Primăria Municipiului Zalău anunţa că nu agreează ideea unor investiţii second-hand în cadrul operatorului de transport local, până la urmă tot la ele am ajuns, din lipsă de fonduri.
Astfel, primăria municipiului va achiziţiona şapte autobuze second hand pentru transportul urban de călători, din care cinci autobuze sunt nearticulate şi două sunt articulate. Referitor la procedura de achiziţie, Primăria anunţă că aceasta constă în licitaţie deschisă on- line, cu publicare în SEAP, anunţ de participare nr. 169625/ 09.09.2016. Termenul limită de depunere a ofertelor este până în data de 12 octombrie 2016, iar termenul de livrare este de 30 de zile după semnarea contractului. Valoarea estimată a acestor autobuze este de 855.383,33 lei fără TVA, respectiv 1.026.460 lei cu TVA.
Soarta automatelor de bilete se va decide peste câteva zile
Dan Ruzici, directorul societăţii de transport călători din Zalău ne-a declarat că pretenţiile sunt îndreptate către calitate, mărcile care vor fi puse în vânzare licitaţie nefiind un lucru primordial deşi, se pare, ar fi preferate aceleaşi mărci cu cele care deja există în parcul auto. “Este important ca Primăria să le achiziţioneze la un preţ bun, iar autobuzele să fie la un maximum de standard, atât ca aspect cât şi din punct de vedere tehnic, atât cât permite, evident, un produs care nu este nou. În ceea ce priveşte automatele de bilete de transport amplasate în această vară pe raza municipiului, vă pot spune că nu am luat încă o decizie finală. În şedinţa de la primărie, peste câteva zile, vom decide dacă vom continua să achiziţionăm şi să amplasăm astfel de automate sau dacă vom abandona proiectul, lucru care, desigur, ar fi un pas înapoi atât pentru oraş cât şi pentru călători.
În toate municipiile din ţară tendinţa este cea de înlocuire a vechilor metode de achiziţionare a biletelor, de celelalte state ale Uniunii Europene nici nu mai are sens să pomenim”, a spus directorul Transurbis. Rămâne aşadar să sperăm ca noile autobuze care vor intra în parcul auto al transportului de călători din Zalău vor fi corespunzătoare, tehnic şi ca aspect, nu vor fi foarte vechi şi vor avea ferestre ceva mai generoase, ştiut fiind faptul că multe din autobuzele pe care le avem se prezintă dezastruos la acest capitol, existând chiar câteva care au doar două geamuri care se pot deschide, de foarte mici dimensiuni, situate în partea din spate, lucru care face ca vara acestea să se transforme în nişte cutii sufocante şi improprii unui transport cât de cât confortabil.