Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că, după analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, instituţia pe care o conduce lucrează la creşterea salariului minim pe economie de la 1 noiembrie, şi nu de la 1 ianuarie 2019, cum era iniţial programat. De asemenea, va fi acordat diferenţiat, în funcţie de studiile angajaţilor şi de vechimea de peste 15 ani.
Potrivit unui documentul prezentat de ministrul Muncii, propunerea este de „creştere a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.080 de lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018”. Totodată, acesta prevede introducerea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat la nivelul de 2.350 lei/ lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare.
Acelaşi act prevede şi creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună, pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.
Totodată, propunerea este de introducere în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată/ câştig salarial mediu brut la cel puţin 45 la sută, începând cu 2020.
Anul viitot va fi de austeritate. Deloc întâmplător, pe șest, măsura nu era prinsă în Programul de guvernare, păsădăii au recalculat și dublat, de la 1 oct. 2018, pensiile unor peivilegiați, hartiști, aviatori, grupă. E bine că, noi, pensionarii nedreptățiți, cu pensiile recalculate la paștele cailor, le-am dat peste flit la referendum. Cu siguranță, și la anu, la europarlementare și preyidențiale, pensionarii vor ști cu cine să voteye și să nu voteye !