Problemele cu care se confuntă angajaţii fabricii TenarisSilcotub Zalău şi care stau în spatele acţiunii de protest programate pentru marţi după-amiază, au fost prezentate luni, 30 iulie, în cadrul Comisiei de Dialog Social, de către liderul Sindicatului „Metalurgistul” Silcotub, Alexandru Rus.
Potrivit acestuia, în 2018, sindicatul şi patronatul din fabrică ar fi trebuit să negocieze capitolul salarizare al contractului colectiv de muncă încheiat în urmă cu un an pe o perioadă de 24 de luni. „Negocierile au început în 8 mai şi din punctul nostru de vedere, nu le-am încheiat nici azi”, a precizat Rus, adăugând că solicitările părţii sindicale privind salarizarea au fost ignorate de către angajator. „Pe lângă faptul că nu ne-au răspuns la niciunul dintre punctele noastre, au venit cu o ofertă salarială legată de acceptarea unui program de lucru de tură continuă. Profită de faptul că legea dialogului social are foarte puţine pârghii legale prin care noi, în calitate de reprezentanţi ai salariaţilor, să putem obţine anumite drepturi prin negocieri şi, dacă nu ne înţelegem, să ajungem la un conflict de muncă declanşat legal”, a mai spus liderul de sindicat.
Cum propunerea de modificare a programului de lucru s-a lovit de refuzul angajaţilor, care au protestat, de altfel, în faţa societăţii, patronatul s-a văzut nevoit să renunţe la idee. În ceea ce priveşte problema salariilor, spune Alexandru Rus, patronatul a venit, în cele din urmă, cu o propunere de majorare: „Au propus un plus la salarii cuprins între 100 şi 200 de lei, spunând că asta reprezintă o creştere medie de 6,9 la sută, însă făcând un calcul foarte simplu, la un angajat care are 2.000 de lei salariu de bază, 100 de lei nu acoperă nici rata inflaţiei. Pentru că nu mai era timp, iar salariaţii erau sătui de perioada atât de lungă de negocieri, am cerut 100 de lei în plus peste oferta lor”.
Sindicalistul în acuză pe cei din conducerea multinaţionalei că au tratat subiectul salarizării cu superficialitate. „Dacă din punct de vedere al imaginii exterioare, Tenaris este cunoscută pentru implicarea în comunitate, în diverse activităţi publice, există mari lacune în relaţia cu personalul din societate”, a punctat sursa citată, subliniind că dacă în 2006, la un an de la preluarea fabricii de ţevi de către Tenaris, salariul minim din fabrică era de 2,5 ori peste cel minim pe economie, în prezent, raportul dintre cele două este de unu la unu.
Pe fondul acestor nemulţumiri, aproximativ 300 de lucrători participă marţi, 31 iulie, de la ora 15.30, la un marş de protest pe traseul TenarisSilcotub-platoul de marmură, unde vor lua parte la un miting.
„Este regretabil că aţi ajuns în acest impas. Sper ca până la ora protestului să ajungeţi la o înţelegere. Pentru Zalău, pentru judeţul Sălaj, TenarisSilcotub este un investitor foarte important, mai ales dacă ţinem cont de recenta achiziţie a activelor Cuprom. Îşi doresc să investească, să dezvolte zona industrială şi să creeze noi locuri de muncă. Noi nu avem nicio putere de a interveni în relaţia sindicate-patronat, dar ne preocupă să nu avem conflicte sociale, iar lucrurile să se deruleze în condiţii normale”, a afirmat, la rândul său, subprefectul Vegh Alexandru.
„Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”, o expresie ce reprezinta cel mai bine situatia din ambele multinationale din Zalau.
În regimul socialist nu erau comisii de dialog social, erau în schimb salarii foarte bune la ţevari. acum, în capitalism, un muncitor de la ţevi are salariul mult mai mic decât al unei femei de serviciu de la spital. Aşteptăm explicaţii de la jâd..anii de la europe liberă, şi-au reluat emisiile !
Cea mai importanta resursa a unei companii ,nu sunt nici echipamentele nici cladirile….sunt OAMENII !!! Managerii facuti la apelul bocancilor nu inteleg aceste lucruri. Mai mult va veni vremea cand vor cauta oameni si va trebui sa-i plateasca cu salarii echivalente pozitiilor din Mexic / Argentina/Italia.La fel si la cealalta companie Michellin de ce nu se platesc operatorii echivalent cu operatorul din Franta .Doar fac aceeasi munca….. Toti de la multinationale ar trebui sa declanseze greve la nivel de Zalau sa fie solidari cu cei de la Silco, doar au acelasi punct comun….SALARIILE FOARTE MICI!
foarte bine d-le Vegh , dar oamenii nu conteaza pt d-voastra ? E bine ca investeste compania , dar oamenii nu trebuie platiti si respectati ?
Pentru claudiu
31 iulie 2018 at 11:02
Mexic, Argentina si Italia sunt tari cu economie diferita, nivel de trai diferit si implicit salarizari diferite.
Noi traim in Romania, unde firmele vin exact pentru ca este forta de munca ieftina. Cand nu le mai convine, pleaca. Asta trebuie sa inteșegeti voi. Nu spun ca nu sunteti indreptatiti sa cereti salarii mai bune, nu asta sustin, doar spun cum gandesc aceste multinationale si mai ales cu se comporta. Cand nu mai este convenabil pentru ele, isi strang utilajele si se muta in alta tara…
Tenaris a venit in Zalau deoarece fabrica i-a fost oferita pe tava dupa ce a fost privatizata si s-a furat aproape tot ce avea valoare.Tenaris a fost nevoita sa investeasca masiv deoarece romanii furasera cam tot.Pt.Tenaris ,Silcotubul este un punct strategic in zona Europei de est si binenteles ca profita de economia judetului care este praf deaceea plateste muncitorimea cu salarii de tricacati pe bat.De plecat nu o sa plece deocamdata din Zalau fiinca au investit prea mult si piata isi revine treptat dupa criza din 2015 ,iar cererea de produse tubulare creste.Asa ca muncitorime din Silcotub nu va lasati amagiti si continuati cu protestele .AMIN