Peste 1.200 de firme din judeţ şi-au suspendat activitatea, s-au dizolvat ori au fost radiate voluntar în primele opt luni ale acestui an, potrivit celor mai recente statistici ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Mai mult de jumătate au fost radiate (738), numărul lor fiind mai mare cu aproape 21 de procente decât în urmă cu un an. Alte 281 de au fost dizolvate, cu 44,1 la sută mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2017. Datele ONRC mai arată că în intervalul ianuarie-augist 2018, 223 de patroni sălăjeni au decis să suspende activitatea firmelor pe care le deţin, creştere faţă de acum un an fiind de circa 36 de procente.
Un trend ascendent se înregistrează şi în ceea ce îi priveşte pe agenţii economici care au deschis procedura insolvenţei, premergătoare falimentului. Astfel, dacă în opt luni din 2017, 27 de firme se aflau în această situaţie, în aceeaşi perioadă a anului în curs, 41 de societăţi au intrat în insolvenţă. Saltul de 51,85 la sută, plasează Sălajul în top 3 naţional, după Caraş-Severin şi Satu Mare.
A scăzut, în schimb, numărul sălăjenilor care se lansează în afaceri. Conform sursei citate, în primele opt luni din an pe piaţa judeţului au apărut 1.175 de SRL-uri, PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, societăţi în comandită pe acţiuni, faţă de cele 1.251 de acum un an.
La finalul lunii august 2018, în Sălaj erau activi 13.865 de comercianţi, 51,4 la sută fiind persoane juridice, iar diferenţa, persoane fizice autorizate. Raportat la situaţia din anul anterior, creşterea este de peste trei procente.