Piața imobiliară din Zalău trece printr-o perioadă de stagnare din punctul de vedere al vânzărilor. Imobilele- case, apartamente, terenuri- se vând tot mai greu, aproape deloc. Astfel, în topul întocmit de Autoritatea Națională pentru cadastru și Publicitate Imobiliară, județul nostru este pe penultimul loc în ceea ce privește tranzacțiile imobiliare, chiar dacă prețurile rămân totuși mici, comparativ cu alte județe. Cu toate acestea, private din interior, prețurile pentru municipiul Zalău rămân prea mari pentru ceea ce oferă municipiul nostru, spun unii agenți imobiliari.
Cătălin Sur, manager vânzări la Caserom Tranzactii SRL Zalău, societate aflată pe piața imobiliară sălăjeană de peste 20 de ani, ne-a declarat: “Prețurile în municipiul Zalău sunt, în prezent, foarte mari, total nejustificate aș spune. Piața imobiliară trece prin transformări mari iar la nivelul fiecărui oraș ea diferă, discrepanțele fiind, de multe ori, foarte mari. Nu putem compara Zalăul cu Clujul, spre exemplu, din niciun punct de vedere, inclusiv imobiliar. Multe agenții din zona noastră încearcă să inducă ideea că prețurile urcă de la o zi la alta, tocmai pentru a-i determina pe potențialii cumpărători să acționeze mai rapid. Este o falsă imagine pe care însă, unii dintre sălăjeni, o cred și acționează sub efectul ei. În realitate, oamenii sunt speriați de creșterea necontrolată a dobânzii Robor, de evoluția valutei, de instabilitatea politică, cu repercusiuni asupra vieții noastre, a tuturor, inclusiv din punct de vedere imobiliar, bancar, etc.
Oamenii preferă să locuiască într-o chirie pentru a nu se lega la cap într-o perioadă cum este cea prin care trecem acum, preferând să aștepte până se mai liniștesc lucrurile. Acest lucru nu se va întâmpla, însă, prea curând. Prețurile pentru imobilele și terenurile din Sălaj, în Zalău în special, sunt mult prea mari pentru realitatea și potențialul județului și municipiului nostru. Din experiența mea, pot să vă spun că un preț firesc, aici, în Zalău, pentru un metru pătrat la imobile nu trebuie să depășească 500 de euro, în cele mai bune cazuri, cu zone centrale. Un apartament cu două camere, în cartiere, nu trebuie să depășească 25.000 de euro, unul de trei camere un maximum de 35.000 de euro, iar patru camere, 40.000 de euro. Chiriile la garsoniere nu ar trebui să depășească 100 de euro.
Cât despre tranzacții imobiliare, s-a ajuns la un soi de blocaj, nimeni nu mai cumpără nimic, clienții sunt vigilenți și mult mai atenți la ce se întâmplă, dar în același timp și foarte speriați de instabilitatea monedei euro, de problemele politice care, așa cum vedem, influențează negativ aproape toate segmentele economico-financiare din țară. Având în vedere faptul că, în majoritate, salariile rămân la un nivel scăzut în Sălaj, nu este de mirare faptul că dintre toate județele din țară ne găsim pe un loc penultim la vânzări imobiliare. Este o dovadă clară a faptului că aproape nimeni nu mai cumpără nimic. Aceasta o putem numi, fără să greșim, un început de criză”, a spus reprezentantul agenției sus-menționate.