Sălăjenii cu datorii la bănci au avut parte de 12 luni de coşmar. Deşi valoarea împrumuturilor bancare a scăzut din august 2012, în august 2013, nu acelaşi lucru se poate spune despre nivelul restanţelor.
Potrivit ultimelor date publicate de către Banca Naţională a României, în timp ce creditele au scăzut de la 1,7 miliarde de lei, la 1,6 miliarde de lei, ratele neachitate la termen au urcat cu 120 milioane de lei, până la aproape 433 milioane de lei.
Din punct de vedere al ponderii creditelor neperformante, indiferent că vorbim despre cele în lei ori despre cele în valută, Sălajul se numără printre judeţele fruntaşe ale României. Astfel, un sfert din totalul celor 198 milioane de euro pe care populaţia şi companiile din judeţ le-au luat împrumut de la instituţiile bancare o reprezintă restanţele. Cu această valoare, Sălajul primeşte medalia de argint, depăşit fiind doar de Vâlcea, cu o pondere a creditelor restante de 35 de procente.
Situaţia este mai delicată în ceea ce priveşte creditele în lei, unde judeţul nostru ocupă prima poziţie a clasamentului naţional. 29 la sută din totalul creditelor în moneda naţională, mai exact 214 milioane de lei din 734 milioane de lei, constituie rate neachitate la termen.
La nivelul sistemului bancar, mai mult de 14 la sută din creditele în valută înregistrează întârzieri la plată, ceea ce înseamnă un volum total al creditelor neperformante de 4,5 miliarde de euro. La împrumuturile în lei, majoritatea de consum, fără garanţii, ponderea restanţelor este de 15 procente, iar volumul total al întârzierilor la plată se apropie de 13 miliarde de lei.