Sălăjenii care vor să treacă de la alimentarea cu curent de la rețea la alimentarea cu curent de la panouri solare fotovoltaice proprii vor putea cere de la stat până la 20.000 de lei, prevede un proiect de act normativ al Ministerului Mediului (MM). Practic, statul va acoperi 90 la sută din cheltuielile necesare instalării panourilor fotovoltaice, restul de 10 la sută urmând să fie suportat de persoanele fizice.
Proiectul de ordin MM pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională a fost lansat luni în dezbatere publică. Pentru a se aplica, acesta trebuie aprobat de ministrul mediului și publicat în Monitorul Oficial.
Persoanele fizice vor putea să ceară de la stat până la 20.000 de lei, bani nerambursabili, pentru a-și instala acasă panouri solare fotovoltaice. Concret, statul va acoperi până la 90 la sută din costuri, însă nu mai mult de 20.000 de lei, restul de 10 la sută urmând să fie suportat de solicitant. În acest fel, românii ar renunța la alimentarea cu curent de la rețea și ar trece la alimentarea cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
Practic, asta ar însemna că o familie și-ar putea produce pe cont propriu necesarul de curent electric, cu ajutorul energiei solare, fără să mai achite un abonament lunar unui furnizor. Totuși, această variantă poate presupune, de-a lungul timpului, investiții bănești pentru întreținere și modernizare.
Banii acordați de stat vor acoperi, în esență, costurile panourilor solare, plus invertorul, materialele pentru conexiuni, structura de montaj a sistemului, modul de comunicație, contorul inteligent și tabloul electric. De asemenea, finanțarea nerambursabilă va acoperi TVA-ul, dar și cheltuielile de montaj și de punere în funcțiune pentru panourile solare fotovoltaice (maximum 15 la sută din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice).
Cheltuielile vor putea fi acoperite din banii statului numai dacă sunt făcute după încheierea unui contract de finanțare nerambursabilă cu autoritățile competente.
Banii vor putea fi solicitați numai prin înscrierea într-o perioadă stabilită în avans de autorități. Deci, sumele acordate de stat vor putea acoperi numai un anumit număr de cereri, nu pe toate (dacă vor fi multe). După anunțarea perioadei de înscriere, românii se vor putea înregistra direct la comercianții validați de panouri solare.
Finanțarea de maximum 20.000 de lei va putea fi cerută de românii care-și au domiciliul în România și care sunt proprietari ai caselor pe care se vor instala panourile solare. Totodată, persoanele fizice se vor putea înscrie numai dacă n-au niciun fel de datorii la stat (taxe, impozite, amenzi etc.).
Sistemul de alimentare cu ajutorul panourilor solare va trebui instalat și pus în funcțiune în maximum opt luni de la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă. În orice caz, românii care beneficiază de finanțare vor fi monitorizați timp de cinci ani, pentru ca autoritățile să se asigure că sunt respectate obligațiile asumate prin contract.