Ministerul Mediului alocă, prin Fondul de mediu, peste 100 de milioane de euro pentru relansarea programului “Casa verde”, au anunțat reprezentanții instituției.
Programul guvernamental „Casa Verde” a suferit schimbări importante. Din această toamnă, statul va finanța doar achiziția de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică. Cele solare pentru căldură și apă caldă au fost scoase din programul care va avea şi un buget record: 115 milioane de euro!
Proprietarii care vor să își monteze panouri fotovoltaice pentru a-şi asigura energia electrică vor primi bani de la stat. Programul „Casa Verde” finanțează 90 la sută din valoarea investiției, dar nu mai mult de 20.000 de lei.
Pot fi cumpărate instalații cu putere minimă de 3 kilowați, suficiente să asigure jumătate din consumul mediu al unei gospodării.
26.000 de gospodării ar urma să beneficieze de facturi mai mici la electricitate. Panourile fotovoltaice funcționează chiar și atunci când nu este soare, dar la capacitate redusă. Costurile de întreținere sunt mici.
O astfel de investiţie le poate aduce şi bani proprietarilor. Energia neconsumată nu se pierde, poate fi vândută în rețea, iar statul nu încasează taxe.
Pentru a facilita montarea panourilor fotovoltaice, autoritățile vor să renunțe la autorizațiile de construcții, care acum sunt obligatorii.
Ghidul de finanțare al programului “Casa Verde” poate fi consultat începând de vineri, 19 octombrie. Oficialii Fondului de Mediu estimează că programul va deveni operațional în noiembrie.