Sălăjenii care înainte de 1989 au reuşit să depună cei 70.000 de lei necesari achiziţiei unei Dacii vor fi despăgubiţi cu circa 28.000 de lei, bani suficienţi pentru a-şi cumpăra un Logan.
La mai bine de 25 de ani de la momentul deschiderii depozitelor la Casa de Economii şi Consemnaţiuni (CEC) în vederea achiziţiei unui autoturism Dacia, 15 sălăjeni ar putea să fie despăgubiţi de stat pentru banii pe care i-au „pierdut” după Revoluţie. „Conform evidenţelor Asociaţiei noastre, 15 sălăjeni şi-au transferat depozitele de la CEC la BRD şi, prin urmare, sunt deponenţi îndreptăţiţi pentru a primi despăgubiri. În 2008, după ce s-a semnat protocolul cu BRD pentru despăgubirea foştilor deponenţi, s-a reconstituit baza de date”, ne-a declarat Mihai Dogaru, preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor de Autoturisme din România (APAR).
Potrivit spuselor sale, în vederea constituirii dosarelor de despăgubire, deponenţii CEC, moştenitorii acestora sau împuterniciţii desemnaţi se pot prezenta, până la finele lunii, la orice agenţie BRD pentru a-şi actualiza dosarele, respectiv pentru depunerea unei cereri împreună cu documentele prin care fac dovada sumei depuse ori transferate. Oficialii băncii au ţinut să atragă atenţia că despăgubiri vor fi acordate doar persoanelor fizice care au depus bani la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme până la data de 15 februarie 1992 şi care au transferat respectivele sume la BRD.
Banca este cea care va stabili ce sumă se cuvine fiecărui deponent, prin indexarea sumelor transferate cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, după eliminarea dobânzilor încasate de la CEC anterior transferului. Din suma rezultată se va scădea dobânda legală acordată de BRD pe durata depozitului.
Dogaru ne-a mai declarat că, după calculele Asociaţiei, cei care au depus integral suma de 70.000 de lei înainte de 1989 şi nu au „umblat” la bani se vor alege cu circa 28.000 de lei. Pentru 50.000 de lei depuşi acum 25 de ani, valoarea despăgubirii se va ridica la aproximativ 20.000 de lei. Banii vor ajunge în posesia celor îndreptăţiţi începând cu 4 septembrie. „În vederea despăgibirii celor peste 2.100 de români aflaţi în această situaţie, vor fi emise titluri de stat cu scadenţa la o lună, fără dobândă”, a precizat reprezentantul APAR. Prima emisiune de acest fel va fi în 4 august, ceea ce înseamnă că din 4 septembrie, cei 15 sălăjeni se pot prezenta la ghişeele băncii pentru a-şi ridica banii cuveniţi.
Ministerul Finanţelor a precizat că titlurile nu stat emise pentru acoperirea financiară nu reprezintă plăţi din bugetul de stat, ci determină doar majorarea datoriei publice guvernamentale cu 100 milioane de lei şi că, prin emiterea de titluri de stat cu scadenţa la o lună, se majorează cu aceeaşi sumă volumul refinanţărilor titlurilor de stat aferente lunii septembrie 2014 la nivelu estimat de un miliard de lei.
Sumele reprezentând valoarea totală a despăgubirilor acoperite prin lansarea emisiunii de titluri de stat răscumpărabile la scadenţă, la o lună de la lansare, conduc la creşterea datoriei publice, iar dobânda aferentă împrumutului de refinanţare contractat de pe piaţa titlurilor de stat se va reflecta în bugetul de stat al anului în care acesta este scadent.