În ciuda dificultăţilor tot mai mari şi a condiţiilor de acordare a creditelor, care se înăspresc, programul “Prima casă“ va fi continuat şi în anul 2016, fiind alocat un plafon total de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern emisă la sfârşitul anului trecut. Din acest plafon total, suma de 200 de milioane de lei va fi eliberată ca urmare a rambursărilor creditelor la scadență și/sau anticipate, a lichidării creditelor acordate inițial în cadrul programului în vederea acordării de garanții pentru achiziționarea sau construirea unei noi locuințe.
De asemenea, va fi diminuată rata dobânzii prin reducerea marjei maxime aplicate ROBOR la trei luni de la 2,5 la sută la 2 la sută. Noul nivel al costurilor totale se aplică tuturor solicitărilor de acordare a unei finanțări garantate în cadrul Programului “Prima casă“ aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern. Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul programului ”Prima Casă” se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50 la sută din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare.
Programul a avut succes la lansarea lui însă scăderea veniturilor românilor, pierderea locurilor de muncă sau dificultăţile tot mai mari în găsirea unui job dar şi problemele pe care tot mai mulţi le au cu băncile, descurajează încet dar sigur cumpărarea unei locuinţe prin acest program. Nici băncile nu mai zâmbesc atunci când primesc astfel de cereri: bani nu prea mai sunt sau acolo unde mai există, fondurile sunt pe terminate. Un alt motiv pentru care băncile vor renunţa treptat la acordarea acestui tip de credite este şi apariţia legii dării în plată. Unităţile bancare încurajează clienţii să se orienteze către un credit ipotecar obişnuit, unde avansul poate ajunge la 30 la sută din valoarea locuinţei.
De la lansarea programului, în anul 2009, au fost acordate peste 166.000 de garanţii, pentru finanţări în valoare de peste 3,2 miliarde de euro (după preluarea a 50 la sută din risc de către bănci), respectiv peste 13,9 miliarde de lei, din care, în anul 2015 până în prezent au fost emise 30.070 de garanții în valoare de 2,5 miliarde de lei de lei. În judeţul Sălaj au fost acordate peste 680 de garanţii în valoare totală de peste 42,3 milioane de lei. În cadrul Programului, rata de default este de 0,2 la sută, până în prezent fiind executate 401 garanții.