Sălăjenii aşteaptă bani pentru terenurile agricole afectate de secetă

Fermierii sălăjeni au solicitat sprijin de la bugetul de stat pentru compensarea efectelor secetei.

Potrivit informaţiilor furnizate de directorul Direcţiei Agricole şi Dezvoltare Rurală Sălaj, Ioan Bujiţă, agricultorii sălăjeni reclamă faptul că peste 1.450 de hectare cultivate au fost distruse de secetă. „Din datele comunicate de deţinătorii de suprafeţe agricole, seceta a afectat recoltele de pe 1.304 de hectare cultivate cu porumb, 63 de hectare cu floarea soarelui, 20 de hectare cu cartofi, 8 hectare cu legume, 34 de hectare cu porumb siloz şi 32 de hectare cu trifoi şi lucernă. Cea mai mare pondere a terenurilor din judeţ afectate de lipsa umidităţii din sol se află în comunele Bobota (408 hectare), Sărmăşag (467 de hectare) şi Măerişte (195 de hectare). De sprijinul de la stat este posibil ca foarte puţini agricultori să beneficieze, dat fiind faptul că societăţile de asigurări ar putea interveni, dar ele acordă despăgubiri după ce se recoltează”, a menţionat Ioan Bujiţă.

100 de lei pentru un hectar
Sprijinul financiar reprezentând ajutorul de minimis pentru fermierii afectaţi de secetă ar putea fi de 100 lei pe hectar şi se va acorda pentru suprafeţe de minim un hectar şi maxim 10 hectare de culturi agricole, iar banii ar putea fi primiţi într-o singura tranşă, începând cu 15 noiembrie. Beneficiarii sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis nu vor putea renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul în care sprijinul financiar a fost acordat. Ajutoarele de minimis acordate nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-februarie 2012, asupra culturilor de legume şi flori în spaţii protejate.
Pagube între 30 şi 90 la sută
În Sălaj, cele mai afectate de secetă sunt culturile de porumb, soia şi floarea soarelui. Aşa cum am aflat de la Izidor Ardelean, proprietar de terenuri agricole din zona Şimleului, recoltele de porumb de pe proprietatea sa au fost compromise în proporţie de 80 la sută. Acesta deţine 25 de hectare, cultivate cu porumb, ovâz şi fâneţe. În schimb, Szabo Aldalbert Adorian, agricultor din Carastelec, deţinător a peste 360 de hectare a pecizat că şi recolta de grâu a fost afectată. „Au fost parcele cultivate cu grâu unde pagubele sunt de peste 90 la sută, altele cu peste 30 la sută. Culturile de porumb sunt distruse în proporţie de 70 la sută, cele de soia, în medie, 70 la sută, iar floarea soarelui, mai puţin, 30-40 la sută”, ne-a informat proprietarul din Carastelec. La nivel naţional, suprafaţa afectată de secetă depăşeşte 3,7 milioane de hectare (o treime din suprafaţa agricolă), iar seceta a afectat circa 30,5 la sută din totalul suprafeţei însămânţate cu grâu în toamna anului trecut.

One Thought to “Sălăjenii aşteaptă bani pentru terenurile agricole afectate de secetă”

  1. viorel

    noroc ca au lasat portocalii bani in buget si sacul plin la rezerva…in rest….agricultorii se vor umple de despagubiri….si multumiri din inima

Leave a Comment