Inspectorii Antifraudă au lansat operațiunea „Xenon”, în care verifică firmele care importă autoturisme second hand de pe piața comunitară și le revând în România persoanelor fizice, declarând TVA doar la profitul adăugat. Prejudiciul la bugetul general a fost calculat la peste 200 de milioane lei, în condițiile în care achizițiile din perioada 2014-2015 s-au ridicat la 1 miliard de lei.
Anul trecut, în Sălaj, au fost înmatriculate peste 9.000 de autoturisme rulate, provenite din alte țări. Din datele obţinute de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Sălaj, rezultă că, anul trecut, în judeţul Sălaj, alte 5.206 de autovehicule au fost radiate din circulaţie, iar 13.535 au primit “numere roşii”, mai precis autorizaţii provizorii de circulaţie. Pe piața românească, între 2014 și 2015, un număr de 484 de firme implicate în achiziții intracomunitare de mașini second-hand.
„Cea mai des întâlnită metodă de prejudiciere a bugetului de stat în domeniul comerțului cu autoturisme rulate importate, o reprezintă aplicarea TVA la marjă”, se arată într-un comunicat remis de Antifraudă. Astfel, mașina este achiziționată de o firmă din România de la o companie din Uniunea Europeană în regim de scutire de TVA și revândută apoi către o persoană fizică din România, aplicând TVA doar la profitul declarat, adică la marjă, nu la toată suma.
Într-un astfel de caz, identificat recent de inspectorii Antifraudă, o firmă a cumpărat din Germania o mașină de teren cu 32.000 de euro, a adăugat un profit de 50 de euro, declarând și plătind TVA de doar 10 euro.
Alte metode de evaziune identificate în cadrul operațiunii „Xenon” sunt de tipul „missing trader” (firmă fantomă), în care compania nu declară nici achiziția, nici vânzarea, și frauda de tip „cross invoicing”, care presupune utilizarea lanțului de tranzacționare cu firme fantomă pentru diminuarea obligațiilor de plată.
„Pe lângă prejudicierea bugetului de stat, frauda de TVA în piața auto second hand are ca efecte concurența neloială, scăderea comerțului cu mașini noi și îmbătrânirea parcului auto”, arată Antifrauda.
La finalizarea operațiunii Xenon, în funcție de specificul fiecărui caz analizat unde au fost identificate probleme, firmele vor face fie obiectul unei inspecții fiscale amănunțite pe ultimii 5 ani, fie al unei sesizări penale pentru evaziune fiscală.
Tinand cont ca economia Salajului e in regres de multi ani, „adusul” de masini din Occident e o sursa de venit pt. multe familii, desi poti sa si pierzi la o astfel de afacere.Nu toti pot sa-si faca o firma de import auto tocmai fiindca nu e o afacere sigur profitabila. Bani intra la buget achitandu-se nr.rosii, asigurarea etc.
au adus masini cei care au fost protejati ,nu orice amarat !!!!!se cunosc acei ,,aducatori ,, dar nu le zice nimeni nimic !!!!!!
au adus masini cei care au fost protejati ,nu orice amarat !!!!!se cunosc acei ,,aducatori ,, dar nu le zice nimeni nimic !!!!!!
cel mai simplu platesti la numere rosii pe valoarea de piata a masinii si urmaresti masina in sistem
Tarziu s au trezit.Ia sa se faca o analiza a veniturilor declarate pe ultimii 5 ani a ,,ađucailor,,si o evaluare a bunurilor detinute,a conturilor ,si sa vezi surprize
In cazul infracțiunilor termenul de prescripție este 10 ani, dar nu trebuie omise nici persoanele fizice, indiferent de „calitatea” acestora. Însă trebuie si o legislatie clară, la obiect.
Castiguri din prima luna!100-285 euro lunar!Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 euro lunar(part-time) sau 285 euro(full-time),acum din prima luna!Oferta este pentru toate localitatile tarii!Lucrati in timpul liber sau full-time,la alegere!Activitatea este foarte usoara!Cerem si oferim seriozitate maxima!Pentru mai multe informatii solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre la adresa de email anghelusandrei77@yahoo.com
eu zic ca mai intai sa inceapa cu politistii ;)))
eu zic ca mai intai sa inceapa cu politistii ;)))