România a devenit, pentru prima dată, țara în care prețul cărnii de porc este cel mai mare din Europa. Prețul de piață al porcilor în viu la poarta abatorului a ajuns la un nou maxim istoric, în săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie. Acesta a ajuns la 763,79 de lei/100 de kg, potrivit raportului săptămânal publicat de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor. Prețul s-a majorat cu 5,11 la sută față de săptămâna trecută, cu 6,57 la sută față de luna anterioară și cu 48.42 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Veștile rele nu se opresc aici. Dacă prețul cărnii de porc s-a dublat, practic, față de aceeași perioadă a anului trecut, în 2020 prețurile se vor tripla față de 2018, spun analiștii economici. Prețul național al carcaselor, calitatea “standard”, a înregistrat o creștere vertiginoasă, ajungând la 1,001.18 lei/100 kg pentru clasa S și 992,54 lei/100 kg, pentru clasa E. Potrivit unui studiu al Uniunii Europene publicat în 10 decembrie, se estimează că până în 2030, europenii ar putea să-și schimbe comportamentul alimentar. Aceștia preferă tot mai mult carnea de pasăre de curte, în condițiile în care carnea de porc pierde teren tot mai mult în preferințele alimentare ale europenilor, inclusiv pe fondul pestei porcină africane care va continua să facă ravagii, iar prezența cărnii de porc pe piață va fi tot mai deficitară. Exporturile de carne de porc din Uniunea Europeană au fost direcționate către China, țară afectată puternic de această epidemie.
Avem noi cel mai mare pret la carne dar , avem in schimb cele mai mici pensii din UE!