Noul termen de restituire a fostelor taxe auto va fi sfârșitul lunii mai, conform unei declarații pe care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a făcut-o joi într-o conferință de presă. În prezent, termenul de restituire este 30 iunie 2019, dar ministrul dorește devansarea acestuia până la finele lui mai. Termenul va putea fi devansat doar prin Ordonanță de Urgență sau prin lege.
Săptămâna trecută, mai precis joi, ministrul Finanțelor Publice a afirmat, în timpul unei conferințe de presă, că va devansa termenul până la care se va face restituirea taxelor auto către cei care încă nu au primit-o. Noul termen de rambursare va fi sfârșitul lunii mai. Devansarea termenului pentru rambursarea taxelor auto trebuie stabilită prin Ordonanță sau prin lege. „Din păcate, astăzi, este o întreagă birocraţie pe acest subiect şi, la fel, am spus clar: ANAF-ul (Agenția Națională de Administrare Fiscală – n. red.) trebuie să se dea peste cap, eu am să sprijin datul peste cap de mai multe ori, dacă este cazul, până la final de mai să se plătească sumele aferente acestei taxe. Adică suntem acum în aprilie, cât mai este până la final, iar până la final de mai trebuie să găsească orice fel de soluţie”, a declarat Teodorovici.
În luna decembrie a anului trecut, Executivul decisese ca perioada de restituire a banilor să se prelungească până pe 30 iunie 2019, dar ministrul finanțelor publice a anunțat joi că perioada de rambursare a taxelor va fi devansată pentru sfârșitul lunii mai.
Ministrul a mai afirmat și că sumele aferente taxelor auto vor trebui restituite indiferent dacă există sau nu datorii către stat pe numele respectivilor contribuabili. Verificarea datoriilor urmează să se facă de către ANAF ulterior restituirii.
Singurele cazuri în care taxa auto ar putea să nu fie rambursată vor fi cele în care ANAF a cerut clarificări în legătură cu proprietatea vehiculului.
Declarația ministrului vine în contextul în care Comisia Europeană (CE) presează România să restituie mai repede taxele, în caz contrar, țara noastră riscând să fie amendată de Uniunea Europeană.
Taxele care sunt restituite sunt așa-numitele foste taxe, și anume taxa specială, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante și timbrul de mediu. Acestea erau plătite la prima înmatriculare a mașinii, dar Curtea de Justiție a Uniunii Europene le-a declarat ilegale, drept pentru care au fost eliminate.
Pentru ca termenul să fie devansat, el va trebui stabilit prin lege sau printr-o ordonanță de urgență.
Nu mai au bani nici de salariile bugetarilor din admnistratie, asa ca se pare ca dupa alegerile europarlamentare se vor mai „rari” sinecuristii din admnistratie.