Cu siguranță că prețurile ridicate la produsele de bază, cele mai ridicate din U.E., reprezintă o problemă pentru majoritatea populației, în special pentru cei cu venituri mici, și din păcate aici se încadrează majoritatea, dar prin măsuri administrative nu cred că se vor rezolva problemele. Guvernul se gândește să emită o ordonanță de urgență prin care să limiteze adaosul comercial pe tot lanțul de aprovizionare, dar este foarte dificil, cred eu, să stabilești care va fi cuantumul acestuia. Este greu pentru că pe lanțul de aprovizionare operează diferiți agenți economici, cu diferite condiții de producție și comercializare, fiecare dintre ei desfășurându-și activitatea în condiții specifice. Și atunci care este adaosul corect? Dacă pentru un agent economic mare care operează cu cantități mari este suficient un adaos mic, pentru unul mic adaosul va trebui să fie mai mare, pentru a-și acoperi cheltuielile, altfel va intra în faliment. Grea decizie! Ca urmare, scapă cine poate! Cei mari vor rezista, cei mici vor falimenta. Marile lanțuri de magazine vor fi bine mersi, pe când cei mici, în special companiile românești, nu vor rezista. Chair și cei implicați recunosc că măsura aceasta nu este benefică pe termen lung, pentru că bulversează piața, ca atare se gândesc la o perioadă scurtă de trei luni, dar la ce folosește atunci măsura? Ce se va întâmpla după 3 luni? Se va reveni la prețurile mari? Sau poate chiar mai mari? Și atunci cui folosește măsura pe termen scurt? Asta pe de o parte. Pe de altă parte, companiile vor încerca să găsească soluții, iar una ar fi creșterea prețurilor la alte produse similare. De exemplu, în lista produselor la care se va limita adaosul comercial este și pâinea albă de un anumit gramaj. Cine împiedică agentul economic să crească prețul la pâinea integrală sau de secară sau cu semințe, astfel ca să-și conserve veniturile totale? Sau la lapte, unde este pe lista limitării laptele cu 1,5% grăsime, practic lapte degresat, fără mari beneficii pentru consumatori. Se va crește prețul la laptele cu grăsimea de 3,5%? Și exemple am putea da la nesfârșit. Soluția este alta: stimularea mediului de afaceri, astfel încât să crească concurența în piață, acordarea de subvenții în sectorul agricol, sprijinirea producătorilor locali, stimularea investițiilor, oprirea cheltuielilor bugetare nejustificate, cu alte cuvinte, este nevoie de reforme structurale adevărate, nu de măsuri populiste, electorale!
Alexandru Tamba
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro
Ce ați crezut !? Ca o sa fie lapte și miere după ce s-a efectuat rotativa sau rotația, sau cum dracu , dracului au m-ai definit-o!!!! O sa fie durere fraților!!! România e … pierdută …. cu totul!!! Ne meritam soarta! Nu are rost sa speram, sa ne amăgim !!!!
Corect, vânzătorii vor crește prețurile și apoi le vor reduce, am mai văzut filmul !
Un mare fâssss va fi! Amintiți-va ordonanțele pe energie cât le-au bălmăjit ! Așa va fi și cu aceasta! Chiar mai rău! E “România lucrului bine făcut” a lui Iohanis, Ciucă, ciolacu, Orbán, Câțu , etc! E România lor , nu a noastră!!!