Războiul energiei a ajuns și în Sălaj. Sindicaliștii se tem că angajatorii sălăjeni își vor aduce salariați din Asia

Scumpirea energiei a dus la apariția unor discuții aprinse în ultima ședință a Comisiei de Dialog Social, ședință care a reunit reprezentanți ai patronatelor sălăjene, ai principalelor sindicate, Instituției Prefectului și ai altor instituții publice.

Sindicaliștii sălăjeni au arătat că scumpirea energiei afectează mediul de afaceri județean și pune în dificultate eventuale negocieri pentru majorări salariale și acordarea mai multor drepturi salariaților. Prezent la eveniment, liderul Sindicatului „Metalurgistul” și secretar al Federației Metalurgiștilor din România, Alexandru Rus, a fost de părere că există miniștri și secretari de stat rupți de realitate, politicieni care nu înțeleg că pentru fiecare leu acordat în plus la salariile angajaților din mediul privat se duce o luptă grea, iar asta în condițiile în care dificultățile companiilor private sunt tot mai mari.

 

Rus le-a explicat celor prezenți că un privat nu a lucrat și nu va lucra niciodată în pierdere. În opinia lui Alexandru Rus, marile companii au fost excluse din programul de compensare a prețului la energie, iar asta, a mai spus sindicalistul, nu face decât să contribuie la distrugerea industriei românești. Alexandru Rus a mai punctat că scumpirea energiei a dus la stoparea unor investiții importante la nivel național și a dat ca exemplu fosta fabrică „Cuprom” unde producătorul local de țevi urma să facă investiții importante, dar care au fost stopate temporar. Și nu este singurul exemplu, a mai atras atenția Alexandru Rus, acesta spunând că astfel de investiții însemnau locuri de muncă noi, dezvoltarea economică și socială a zonei, a județului. „Până la urmă, eu, sindicalist, de mână cu reprezentantul acționarului în România am ajuns să batem pe la toate ușile, la toate ministerele și să fim plimbați între ministere. Nu știu ce conducere avem și ce se dorește”, a adăugat Rus. În opinia acestuia, negocierile pentru majorările salariale sunt greu de realizat în aceste perioade dificile când costurile cu energia au crescut îngrijorător de mult. Iar imposibilitatea majorării salariilor la nivelul dorit face ca și interesul tinerilor pentru locurile de muncă vacante să nu existe așa cum ar trebui.  În discuție a fost adus și riscul ca principalii angajatori din județ să își aducă salariați din țări asiatice, mulți fiind dispuși să muncească pe bani mai puțini decât angajații români. Ceea ce spun sindicaliștii se întâmplă deja în Sălaj. Mai multe firme din Zalău au deja angajați din Vietnam și din alte țări asiatice. În același cadru, Rus a apreciat că era normal ca marii consumatori să aibă dreptul de a negocia direct o cotă parte din energie consumată, iar asta în condițiile în care industria metalurgică din România are un consum enorm de energie electrică și gaz.

Prețul energiei cauzează probleme grave

La rândul său, liderul Cartel Alfa Sălaj, Laurențiu Ghiuruțan, a apreciat că este timpul ca instituțiile statului și în special reprezentanții guvernului în teritoriu să fie mai atenți la starea în care se află mediul privat, patronatele, pentru că, în opinia sa, dacă mediul de afaceri o duce bine și statul o va duce bine. Laurențiu Ghiuruțan a atras atenția asupra faptului că, în unele situații, energia electrică este cumpărată de diferite firme de apartament și revândută la tarife exorbitante, iar asta nu face decât să afecteze grav mediul economic. În opinia lui Laurențiu Ghiuruțan, aceste firme sunt lăsate să cumpere energie de la stat la un preț și să o vândă tot la stat, pentru că instituțiile sunt tot ale statului, la cu totul alt preț, la un preț mult mai mare, iar asta este grav. Potrivit lui Laurențiu Ghiuruțan, statul se împrumută ca să îi compenseze pe acești „șmecheri”.

Ce spune Electrica?

La discuții a participat și Cornel Țicuș, reprezentant Electrica. Acesta a explicat că și clienții non-casnici sunt plafonați în privința prețului la energie, excepție făcând anumite categorii de consumatori care au beneficiat de diferite legi. Țicuș a adăugat că cei mai mulți consumatori non-casnici beneficiază de prețuri plafonate la energia electrică. Reprezentantul Electrica a atras atenția că problema cea mai gravă este în cazul celor care consumă peste 300 de Kilowați, pentru că aceștia vor fi facturați la prețul pieței.

Parlamentarii sălăjeni, acuzați de indiferență

Sindicaliștii prezenți la întâlnire au apreciat că aceste majorări de prețuri la energie nu fac decât să lovească în industrie, în companii, iar asta poate însemna pierderi, reduceri de activitate, poate chiar pierderea unor locuri de muncă. În opinia sindicaliștilor, este nevoie de o implicare mai mare pentru elaborarea unor strategii care să vină în sprijinul economiei românești, mediul privat fiind esențial pentru economia națională.  „Cred că aceste probleme trebuie discutate mai mult și cu aleșii noștri. Reprezentanții noștri, cei pe care i-am votat, indiferent de câte adrese am făcut și le-am trimis, doar unul singur mi-a răspuns, deputatul Florian Neaga. Domnia sa mi-a trimis răspuns în scris, am vorbit și telefonic. A fost o problemă punctuală și nu s-a lăsat până nu a rezolvat-o. În rest, pe nimeni nu interesează”, a încheiat Rus.

5 Thoughts to “Războiul energiei a ajuns și în Sălaj. Sindicaliștii se tem că angajatorii sălăjeni își vor aduce salariați din Asia”

  1. […] Scumpirea energiei a dus la apariția unor discuții aprinse în ultima ședință a Comisiei de Dialog Social, ședință care a reunit reprezentanți ai patronatelor sălăjene, ai principalelor sindicate, Instituției Prefectului și ai altor instituții publice. Sindicaliștii sălăjeni au arătat că scumpirea energiei afectează mediul de afaceri județean și pune în dificultate eventuale negocieri pentru majorări salariale și acordarea mai multor drepturi salariaților. Prezent la eveniment, liderul Sindicatului „Metalurgistul” și secretar al Federației Metalurgiștilor din România, Alexandru Rus, a fost de părere că există miniștri și secretari de stat rupți de… Citeste mai mult […]

  2. […] Scumpirea energiei a dus la apariția unor discuții aprinse în ultima ședință a Comisiei de Dialog Social, ședință care a reunit reprezentanți ai patronatelor sălăjene, ai principalelor sindicate, Instituției Prefectului și ai altor instituții publice. Sindicaliștii sălăjeni au arătat că scumpirea energiei afectează mediul de afaceri județean și pune în dificultate eventuale negocieri pentru majorări salariale și acordarea mai multor drepturi salariaților. Prezent la eveniment, liderul Sindicatului „Metalurgistul” și secretar al Federației Metalurgiștilor din România, Alexandru Rus, a fost de părere că există miniștri și secretari de stat rupți de…  » Mai multe detalii […]

  3. a

    Pana la urma Ghiurutan Laurentiu vorbeste in calitate de lider sindical ca reprezentant al salariatilor, sau in calitate de director la stat ca reprezentant al patronatului ????

  4. Anonim

    Aistea reprezinta gura patronului nu a omului muncitor.

  5. Anonim

    Dacă vă plac prețurile, mai votați libăralii !

Leave a Comment