Programul „Rabla” va demara în prima jumătate a lunii mai, pentru 2016 fiind asigurat un buget de 220 milioane de lei. Din această sumă, 75 de milioane de lei sunt alocaţi cumpărării maşinilor hibrid şi electrice.
Ediţia din acest an a Programului „Rabla” va avea o nouă secţiune intitulată „Rabla Plus”, destinată impulsionării achiziţiei de maşini electrice, a anunţat ministrul Mediului, Cristina Paşca Palmer. Potrivit spuselor sale, cei care vor să aleagă o maşină care nu poluează deloc beneficiază de la Fondul de Mediu de două tipuri de tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism electric şi un eco-tichet de 20.000 de lei, pentru maşini 100 la sută electrice. La „Rabla Plus” va dispărea obligativitatea casării automobilului vechi. „Vrem să vedem pe şoselele din România cât mai multe vehicule nepoluante”, a spus ministrul.
În ceea ce priveşte varianta clasică a programului, aceasta este aproape neschimbată faţă de anii trecuţi. Astfel, a rămas în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un ecobonus de 750 de lei pentru cei care decid să caseze o maşină care generează o cantitată de emisii de dioxid de carbon mai mică de 100 de grame pe kilometru şi unul de 1.500 de lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu un sistem de propulsie hibrid.
Dacă sunt respectate ambele criterii, un cetăţean beneficiază de ambele eco-bonusuri şi costul maşinii noi va scădea cu aproximativ 9.000 de lei, bani decontaţi din bugetul de Mediu.
Totodată, Guvernul intenţionează să stimuleze dezvoltarea infrastructurii electrice pentru alimentarea autovehiculelor hibrid şi electrice. „În aceste zile colegii mei lucrează la ghidul de finanţare pentru că fiind o linie nouă practic suntem în consultare şi cu industria. După ce această perioadă se încheie, va urma validarea producătorilor în program şi sper ca în prima jumătate a lunii mai să putem să deschidem linia de finanţare pentru toţi cei interesaţi”, a mai zis Cristina Paşca Palmer.
Guvernul consideră că prin aplicarea acestor măsuri se vor casa aproximativ 20.000 de autovehicule poluante, ceea ce va conduce la scăderea poluării. Persoanele fizice sau juridice care pot beneficia de aceste facilităţi trebuie să aibă domiciliu sau reşedinţa în România, să nu aibă datorii faţă de bugetul de stat şi să deţină un autovehicul mai vechi de opt ani.