Un proiect de lege a fost depus la Senat prin care se dorește să se acorde bonificații celor care-și achită la timp impozitul pe profit sau pe venitul microîntreprinderilor. Iată ce spune acest proiect: „Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi de plată prevăzut la art. 41 (din Codul fiscal –n. red.), precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente beneficiază de o bonificaţie în cotă de 3% asupra impozitului datorat”(sursa:avocatnet.ro).
La prima vedere totul este în regulă, s-ar părea că prin această metodă a bonificațiilor se dorește o conformare voluntară mai bună, metodă pe care de altfel și noi o susținem, vezi articolele anterioare din Curierul Național. Spun la prima vedere pentru că beneficiază de aceste bonificații plătitorii de impozit pe profit și cei de impozit pe venitul microîntreprinderilor dacă sunt îndeplinite niște condiții, respectiv:
– să fi achitat în anul precedent impozitele la termenele scadente;
– la începutul anului curent să nu aibă obligații fiscale restante;
– bonificația să fie utilizată exclusiv pentru realizarea de investiții, prevăzute în Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe la grupa 1 – Construcții și grupa 2 – Instalații tehnice, mijloace de transport, animale și plantații, precum și pentru susținerea învățământului dual.
Ei bine, pentru microîntreprinderile care plătesc impozit pe venit la totalul veniturilor (baza fiind stabilită conform Codului Fscal) în sumă de 60.000 euro/an, aceste bonificații sunt o fantomă. De ce? Pentru că ele nu pot beneficia de aceste bonificații din simplul motiv că nu pot îndeplini condiția ca bonificația să fie utilizată exclusiv pentru realizarea de investiții! Explicația este că o investiție, aici mă refer la mijlacele fixe amortizabile, trebuie să îndeplinească 2 condiții: să aibă o valoare mai mare de 2.500 lei și o durată de utilizare de peste 1 an. Ori, o microîntreprindere cu 60.000 euro total venituri, conform Codului Fiscal, va datora 600 euro impozit pe venit, deci bonificația de 3% va fi 18 euro (600 euro x 3%), deci aproximativ 90 de lei. Deci, nu pot face investiții de 2.500 de lei, ca atare nu îndeplinesc condiția de mai sus și nu pot beneficia de bonificație. Mai mult, nici microîntreprinderile cu total venituri de până la 500.000 euro care plătesc impozit pe venit de 3% nu pot beneficia de această bonificație din același motiv, respectiv suma bonificată nu atinge 2.500 lei, condiție pentru a putea realiza o investiție. Calculul: 500.000 euro x 3% = 15.000 euro x 3% bonficație = 450 euro, adică aproximitaiv 2.250 lei. Din cele de mai sus se poate vedea că microîntreprinderile plătitoare de impozitul pe venitul microîntreprinderilor nu pot beneficia de aceste bonificații! Mai mult, microîntreprinderile care plătesc impozit pe profit de 16% ar trebui să aibă un profit brut de aproximativ 104.200 euro ca să beneficieze de bonificația de 3%, conform calculelor: 104.200 x 16% = 16.672 euro x 3% bonificația = 500 euro, adică aproximativ 2.500 lei.
În concluzie, microîntreprinderile cu total venituri de până la 60.000 euro nu vor beneficia de bonificații în nicio situație, iar cele cu venituri de până la 500.000 euro doar dacă au un profit brut de aproximativ 104.200 euro și dacă nu îndeplinesc condițiile din Codul Fiscal pentru plata de impozit pe venit de 3%, ele plătind 16^ impozit pe profit. Cu alte cuvinte, beneficiază doar plătitorii de impozit pe profit, dar și aceștia trebuie să atingă pragul de 104.200 profit brut, ceea ce pentru micii întreprinzători pare doar un vis. Așadar, dacă această lege s-ar aproba, microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venit nu vor putea beneficia de aceste bonificații. Încă o dată cei mici sunt lăsați în urmă!
Alexandru Tamba
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro
[…] Un proiect de lege a fost depus la Senat prin care se dorește să se acorde bonificații celor care-și achită la timp impozitul pe profit sau pe venitul microîntreprinderilor. Iată ce spune acest proiect: „Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi de plată prevăzut la art. 41 (din Codul fiscal –n. red.), precum şi contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul trimestrial/plata anticipată până la termenele scadente beneficiază de o bonificaţie în cotă de 3% asupra impozitului datorat”(sursa:avocatnet.ro). La… Citeste mai mult […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]