Primarii sălăjeni s-au întâlnit vineri, la Zalău, cu conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj şi cu cea a Instituţiei Prefectului Judeţului Sălaj pentru a discuta pe marginea proiectului de buget pentru anul 2014, a sumelor prevăzute a fi alocate primăriilor din judeţ şi a criteriilor prin care acestea au fost repartizate.
Cu acest prilej, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, a precizat că, în conformitate cu prevederile fiscale în vigoare şi după aprobarea bugetului, instituţia va aloca primăriilor sume aferente cotei de 20 la sută din cote defalcate din impozitul pe venit şi sume defalcate din taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru echilibrarea bugetelor locale pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.
De asemenea, CJ Sălaj va repartiza primăriilor sume defalcate din TVA pentru întreţinerea drumurilor comunale, în funcţie de starea şi lungimea acestor drumuri.
„Am prezentat primarilor sumele care au fost repartizate prin proiectul de buget al Consiliului Judeţean şi, în principal, am insistat ca aceste sume să fie utilizate pentru investiţii proprii ale primăriilor. Alocările sunt mai mari decât anul trecut. Am insistat şi asupra respectării normelor în intormirea bugetelor, cu precădere asupra obligativităţii ca orice angajament bugetar pentru lucrări noi să aibă la bază o sursă certă de finanţare. Noutăţile în bugetul pe anul 2014 privesc asistenţa socială, mai exact obligativitatea ca 25 la sută din sumele pe care le primesc asistenţii personali să fie din venirile proprii ale primăriilor. Aceste sume trebuie evidenţiate distinct în buget. Am recomandat primarilor să discutăm împreună proiectele lor de buget, înainte de a fi aprobate de consiliile locale, pentru a vita eventualele disfuncţionalităţi în execuţia bugetară”, a spus Marc.
Acesta a adăugat că bugetele primăriilor vor putea fi aprobate în consiliile locale după data la care va fi supus la vot, în şedinţa CJ Sălaj, bugetul judeţului pentru 2014.
Comisie mixtă pentru analiza proiectelor bugetelor locale
În cadrul aceleiaşi întâlniri, prefectul Ionel Ciunt a menţionat că în perioada următoare va emite un ordin pentru constituirea unei comisii mixte compuse din reprezentanţi ai Prefecturii, ai CJ Sălaj şi ai administraţiei financiare judeţene, care va avea ca obiect analiza, coordonarea şi fundamentarea proiectelor bugetelor locale. „Din experienţa anului trecut, apreciez că analiza proiectelor de buget de către această comisie interinstituţională este extrem de benefică, eliminând deficienţele privind respectarea legalităţii în construcţia bugetară”, a adăugat Ciunt.
Prefectul s-a referit şi la modificarea Legii 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. Această lege a fost modificată prin Legea 368/2013 şi prin Ordonanţa de Urgenţă 115/2013, care prelungesc termenul de inventariere cu 180 de zile şi, totodată, modifică componenţa comisiei, preşedinţi ai comisiilor devenind primarii unităţilor administrativ-teritoriale. Pentru buna desfăşurare a activităţilor prevăzute de legislaţia în vigoare, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sălaj a stabilit un calendar cu anexele care trebuie completate conform Legii 165/2013. În acest sens, Ionel Ciunt a solicitat primarilor să respecte atât calendarul întocmit de OCPI, cât şi formatul anexelor.
D-le primar
Rezolva urgent reabilitarea centrului de sange din Zalau
Doresc sa nu ai nevoie de ajutorul acestui centru.Multi donatori te-au votat. D-zeu sa-ti ajute dupa faptele tale.Nu comentez averile obtinute in ani de mandat.