Ajunse la fundul sacului, primăriile sălăjene îşi pun speranţa în rectificarea bugetară programată pentru luna octombrie. Toate cele 61 de autorităţi locale au solicitat bani şi aşteaptă acum, cu sufletul la gură, sprijinul Guvernului.
Valoarea totală a sumelor cerute de către primăriile sălăjene se ridică la 8,6 milioane de lei, potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Sălaj. În clasamentul administraţiilor care au nevoie de cei mai mulţi bani conduce municipiul Zalău, urmat fiind de oraşul Jibou şi de comunele Bobota, Crasna şi Pericei.
Primăria Zalău a cerut AJFP Sălaj 11,2 milioane de lei, ne-a declarat Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al municipalităţii. Din suma amintit, cea mai mare parte, respectiv 9,7 milioane de lei, o reprezintă cheltuielile de personal şi cheltuielile materiale pentru unităţile de învăţământ, iar diferenţa, de aproape 1,5 milioane de lei, salariile şi indemnizaţiile pentru asistenţii personali şi persoanele cu handicap.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în urmă cu câteva zile, că va exista o rectificare în luna octombrie, dar nu a precizat care vor fi ministerele ale căror bugete vor fi diminuate pentru a suplimenta fondurile alocate altor instituţii.
Drepturi băneşti neachitate din iulie
Circa 2.500 de persoane cu handicap grav şi însoţitori ai acestor din judeţul Sălaj nu şi-au mai încasat indemnizaţiile şi salariile de câteva luni, după ce tot mai multe primării au rămas cu conturile goale. În unele situaţii, primăriile au ajuns în imposibilitatea de a face aceste plăţi încă din luna iulie a anului în curs, motiv pentru care sălăjenii cu handicap grav nu îşi mai pot achiziţiona medicamentele.
Potrivit AJFP Sălaj, 36 de primării din judeţ înregistrau, la finele lunii august, restanţe la plata drepturilor asistenţilor personali şi a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav. Suma totală pe care aceştia o au de încasat de la autorităţile publice locale este de 800.000 de lei. Comunele cu cele mai mai restanţe sunt Pericei, Chieşd, Marca, Plopiş şi Băbeni.
Contactat, primarul din Pericei, Boncidai Csaba, ne-a declarat că instituţia pe care o conduce nu a mai achitat din luna iulie indemnizaţiile şi salariile acestor categorii de persoane, „din lipsă de fonduri”. „Bucuria noastră este că din venituri proprii putem exista, ca să continuăm proiectele de dezvoltare rurală. Din păcate, problema plăţii persoanelor cu handicap grav şi a asistenţilor personali apare în fiecare an şi ne dau lacrimile când trebuie să-i privim în ochi spunându-le că nu avem resurse pentru a-i plăti”, a menţionat edilul, adăugând că efortul financiar lunar pe care îl implică acest aspect este de 42.000 de lei.
Cu o problemă similară se confruntă şi comuna Marca. Şi aici, plăţi nu s-au mai făcut din iulie, suma lunară necesară fiind de 29.000 de lei, conform spuselor primarului Dan Sumalan.
Ultima tranşă alocată Sălajului pentru finanţarea acestor cheltuieli a fost de 16,4 milioane de lei, fiind repartizată la începutul anului prin Legea nr. 5/2013 a bugetului de stat pe anul 2013.
Fondurile in acest scop sunt alocate la inceputul anului. Primariile folosesc acesti bani in alte scopuri iar spre sf.anului nu mai au venituri de unde sa-i plateasca. Sa nu mai dea nici salarii la angajatii primariilor, ca si asa nu-i gasesti in primarie, la program. Sa ramâna si primarii si angajatii macar o luna fara salar sa vada cum e.
nu mai au de unde suge? au secat si fondurile europene ?
sa suga de la ponta si crin
sa le fie frica celor din rus care mint tot despre bani persoanelor cu handicap