Visurile românilor legate de scăderea TVA-ului la produsele alimentare, nu au mai văzut lumnina împlinirii. Taxa pe valoarea adăugată a scăzut doar pe hârtie, preţurile în magazine fiind, în anumite cazuri, identice sau chiar mai mari decât înainte de 1 iunie 2015. Incompetenţa foştilor guvernanţi şi avariţia comerciaţilor din România au adus o reducere nesemnificativă a preţului produselor alimentare din magazine. Nicio autoritate nu a verificat la raft aşa-zisele ieftiniri ale alimentelor, până în acest moment. Consiliul Concurenței susţine că prețurile au fost reduse pe baza datelor transmise de marii retaileri.
Potrivit datelor publicate zilele trecute de Institutul Naţional de Statistică reiese că, de la “lansarea” noului TVA, am avut o scădere de 6 la sută la produsele alimentare cu toate că reducerea TVA a fost după cum ştim, de la 24 la 9 la sută. Deşi am avut scăderi mici la produsele alimentare acestea se risipesc lună de lună prin faptul că marii comercianţi, şi, după modelul lor, cei mai mici, cresc preţurile în fiecare lună cu 0,25-0,50 la sută. În acest ritm, la vară, reducerea TVA va dispărea, practic, de pe etichetele ce conţin preţurile mărfurilor de pe rafturi. În perioada guvernului Boc s-au simţit acut efectele creşterii TVA, însă la scăderea TVA realizată de Guvernul Ponta preţurile au rămas aproape neschimbate. Determinată pe baza Indicilor Armonizaţi ai Preţurilor de Consum (IAPC), scăderea este de doar -0,4 la sută”, se precizează în comunicat al INS. Anul trecut, alimentele au avut preţuri mai mici cu 3,8 la sută faţă de 2014, pe când serviciile s-au scumpit cu 2,04 la sută, iar produsele nealimentare cu aproximativ unu la sută.
Ieftinirile se pot vedea doar la… microscop
Institutul naţional de Statistică a transmis prin Direcţia Judeţeană de statistică cifrele şi procentele referitoare la preţurile alimentelor şi serviciilor înregistrate în ultimele luni. Astfel, concret, la mărfuri alimentare, pe total țară, prețurile au crescut, în luna decembrie 2015, cu 0,24 la sută față de luna precedentă. Cele mai mari creşteri de prețuri s-au înregistrat la următoarele produse: cartofi cu 3,69 la sută ; ouă cu 3,57 la sută ; ulei comestibil cu 1,83 la sută ; brânză de oaie (telemea) cu 0,51 la sută; zahăr cu 0,35 la sută . Scăderi mai mari de prețuri față de luna anterioară s-au înregistrat la : citrice şi alte fructe meridionale cu 7,01la sută ; fructe proaspete cu 1,08 la sută ; fasole boabe şi alte leguminoase cu 0,41 la sută ; țuică, rachiuri şi alte băuturi cu 0,22 la sută . La mărfuri nealimentare, pe total țară, prețurile au scăzut, în luna decembrie 2015, cu 0,11 la sută față de luna precedentă. Scăderi de prețuri s-au înregistrat la: energie termică cu 0,85 la sută şi combustibili cu 0,82 la sută. Creşteri mai mari de prețuri s-au înregistrat la: autoturisme şi piese de schimb cu 0,51 la sută; ceasuri, aparate audio-video, articole sportive cu 0,25 la sută; țesături cu 0,23 la sută; tricotaje cu 0,18 la sută; frigidere şi congelatoare cu 0,17 la sută. Tarifele pentru grupa servicii prestate populației, pe total țară, în luna decembrie 2015, au crescut cu 0,40 la sută față de luna precedentă. Creşteri mai mari de prețuri s-au înregistrat la: transport interurban aerian 1,32 la sută; telefon cu 1,31 la sută; transport interurban rutier cu 0,67 la sută ; igienă şi cosmetică cu 0,38 la sută; transport urban cu 0,28 la sută. Scăderi de prețuri s-au înregistrat la apă, canal, salubritate, însă infime, cu un procent de 0,08 la sută.
O realitate tristă, care nu mai miră pe nimeni şi întărită, mai nou, de un alt exemplu, cel al preţurilor la carburanţi, care rămâne aproape neschimbat la noi (cu o diferenţă în minus de câţiva bani) în timp ce în contextul internaţional al preţului la petrol piaţa, practic, s-a prăbuşit, aducând implict reduceri masive la preţul la pompă al carburantului în alte ţări. Vorbim însă de ţări în care cetăţeanul nu este păcălit şi minţit sistematic, aşa cum se întâmplă în România.
comertul in general e hotie pe fata…
Inflatie in viata reala…asta-i ca pe vremea lui Ceasca cu „productia la hectar”
cel mai bine se vede in centru la artima zis carefura ca preturile cresc de la o zi la alta