Compania Naţională de Investiţii (CNI) nu dă semne că ar fi de partea zălăuanilor şi nici că ar ţine cont de preferinţele lor, atunci când vine vorba despre investiţiile din municipiul Zalău. Ultimul exemplu îl reprezintă Cinematograful Scala al cărui „roman-foileton” continuă, cu noi peripeţii. Deşi proiectul şi întreaga documentaţie sunt depuse de mai multe săptămâni la CNI, iată că reprezentanţii Executivului încearcă să determine municipalitatea să mai taie de pe listă câte ceva, considerând, probabil că avem oricum prea multe sau că suntem un municipiu prea mic pentru a beneficia de facilităţi şi obiective care, altfel, sunt utile şi normale în orice comunitate. Reabilitarea legendarului cinematograf din centrul Zalăului se discută, din nou, în aceste zile, la ultima întâlnire a reprezentanţilor CNI cu proiectantul şi reprezentanţii Primăriei acest proiect fiind plasat într-o fază de studiu.
Ultima discuţie pe marginea acestui proiect a avut loc la Zalău în 16 septembrie, în urma vizitei efectuate în teren de către reprezentanţii Companiei, în scopul verificării situaţiei juridice a imobilului atunci fiind prezentată documentaţia tehnico – economică în care s-au propus, în alcătuirea viitoarei configuraţii a cinematografului, funcţii şi spaţii care vor putea fi comparate cu uşurinţă cu ceea ce marile cinematografe din ţară oferă la ora actuală. O sală de proiecţie 3D, cu posibilitatea de a găzdui şi prezentări, conferinţe, spectacole, cu o scenă de peste 10 mp şi o capacitate de 247 locuri, inclusiv locuri special amenajate pentru persoane cu dizabilităţi; o sală de cinema 3D cu capacitate de 40 locuri, inclusiv locuri special amenajate pentru persoane cu dizabilităţi; un planetarium digital cu 25 de locuri; spaţii pentru vânzarea de bilete, foaier etc. CNI se pare că nu este de accord cu cel puţin unul dintre componentele proiectului, respectiv Planetariul. Primarul Ionel Ciunt a dat însă asigurări în cadrul conferinţei de presă de marţi, că municipalitatea va face tot posibilul pentru ca proiectul să fie demarat şi, fireşte, finalizat, aşa cum a fost conceput şi, prin urmare, că nu se va renunţa la acest Planetariu, cel puţin din partea municipalităţii. “CNI ne-a cerut să renunţăm la Planetariu, însă noi nu suntem de acord şi vom face tot posibilul să facem ca lucrurile să rămână aşa cum sunt cuprinse în acest proiect pe care zălăuanii îl aşteaptă de atâta timp”, a spus primarul Zalăului.
Proiectul mai cuprinde şi un corp de clădire în care funcţiona centrala termică, ce va fi desfiinţat şi în locul căruia va fi construit un corp de clădire în care să fie amplasate echipamente tehnologice şi vestiare, cabine, spaţii sanitare etc. Toate spaţiile vor fi dotate cu instalaţii de proiecţie şi sonorizare de ultimă generaţie, astfel încât, bucuria oferită de un spectacol cinematografic sau de oricare alt gen să fie una deplină. Costurile proiectului se ridică la aproximativ 15.035.000 de lei, din care 570.308 de lei vor fi plătiţi de la bugetul local.
Dacă oficialii de la Bucureşti vor renunţa să ne mai ceară să umplem proiectul de linii roşii, anul viitor vom avea un complex modern, poate şi o reclamă luminoasă deosebită, în fruntea lui, pe măsura prestigiului şi popularităţii de care s-a bucurat cândva cel mai mare cinematograf din Zalău.
Banii aia nu o sa se recupereze nici in 100 de ani. Asta e investitie fara minte.