Planul de amenajament silvic al fondului forestier proprietatea Municipiului Zalău a fost întocmit în anul 2014 şi este valabil pentru o perioadă de zece ani, pentru suprafaţa de 1.627 hectare (76 parcele şi 343 subparcele a câte 4,7 hectare fiecare) aparţinând Municipiului Zalău. Planul de recoltare a masei lemnoase pentru cei zece ani de amenajament este de 58.042 metri cubi din care produse principale 38.201 metri cubi, produse secundare 13.682 metri cubi şi igienă 6.159 metri cubi. Posibilitatea anuală de recoltare este de 5.804 metri cubi. Vârsta medie a pădurii ce aparţie Zalăului este de 75 de ani, iar creşterea curentă este de 5,3 metri cubi pe an. Lucrările prevăzute în planul de amenajament pentru zece ani sunt degajări pe o suprafaţă de peste 12 hectare, curăţiri pe 106 hectare pădure, şi rărituri pe aproximativ 600 de hectare. Lucrările de împăduriri prevăzute în amenajament acoperă o suprafaţă destul de modestă, de 26 de hectare, aceasta urmând să fie împădurită pe parcursul a zece ani, până în 2023. Vor mai fi efectuate, tot în acest deceniu, lucrări de ajutorare şi regenerare pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare. Suprafeţele care au fost calamitate în anul 2014 vor fi tăiate în acest an, fiind vorba de peste 7 hectare, această suprafaţă, spun cei de la “Stejarul”, fiind plantată la loc anul viitor.
Drumurile forestiere nu au fost modernizate din anii ‘80
Lungimea totală a instalaţiilor de transport pe fondul forestier al Municipiului este de 28,3 kilometri, din care 13,47 kilometri drum forestier auto. Aceste drumuri au fost date în exploatare între anii 1980 şi 1989 iar de atunci, acestea nu au beneficiat de vreo reparaţie generală sau reabilitare. Micile reparaţii de bun-simţ, decolmatări, curăţiri, pietruiri punctuale şi peticiri provizorii au costat Ocolul peste 7.000 de lei, iar banii au fost asiguraţi din fondurile proprii. A fost întocmit un proiect prin care drumurile forestiere să fie îmbunătăţite, proiect prin care se are în vedere şi construirea unui drum nou, în lungime de 1,5 kilometri însă nu există date concrete cu privire la materializarea acestui plan şi costurile lui. În privinţa plantării de puieţi, Ocolul Stejarul a plantat 1.500 de puieţi de molid în pădurea parc Brădet şi pe aliniamentul drumului judeţean Zalău –Treznea, valoarea puieţilor fiind de 825 de lei. Puieţii au fost plantaţi de voluntarii zălăuani. O parte remarcabilă ar fi aceea că lucrările de punere în valoare pentru anul 2016 au fost realizate în cantitatea de 3.752 metri cubi, întreaga cantitate de masă lemnoasă marcată provenind din calamităţile produse la sfârşitul anului 2014, prin urmare, o masă lemnoasă distrusă complet şi fără posibilitatea de a fi valorificată altfel. Totalul cantităţii de masă lemnoasă provenită din pădurea proprietate publică a municipiului, bugetată, este de 5.000 metri cubi din care la sfârşitul lunii septembrie era vândută către populaţie 1.340 metri cubi. Masa lemnoasă dată agenţilor economici este de 2.261 metri cubi, cu o valoare de 245.646 de lei.
Furturile nu au păgubit prea mult pădurile zălăuanilor
Furturile sau tăierile ilegale de lemn din fondul forestier zălăuan par, cel puţin statistic, să nu se încadreze în trendul naţional de defrişare şi despădurire masivă pe care le vede cu ochiul liber orice cetăţean.Inspecţiile de fond din primăvara anului 2016, la cei trei pădurari ai Ocolului, au scos la iveală 6,63 metri cubi de lemn tăiat ilegal cu o valoare de 499 de lei. Reprezentanţii Ocolului spun că au fost efectuate acţiuni şi controale împreună cu Poliţia Municipiului şi cu jandarmii, procesele verbale de contravenţie întocmite însumând aproape 3.000 de lei, cu un volum de lemn confiscat de 8,5 metri cubi. La sfârşitul lunii septembrie, totalul încasărilor Municipiului Zalău din fondul forestier proprietatea municipiului a fost de 366,865 de lei, din care 294.134 de lei valoarea masei lemnoase încasate, 8.249 de lei obligaţii de plată, 800 de lei pagube (recuperate) şi 63.000 de lei chirii. Ocolul Silvic Stejarul are 32 de angajaţi din care 20 sunt pădurari, trei şefi de district, trei angajaţi în echipa de exploatare şi doi angajaţi TESA. Serviciile Ocolului acoperă o suprafaţă totală de 14.203 hectare fond forestier proprietate publică şi/sau privată a membrilor asociaţi iar pentru Municipiul Zalău serviciile silvice sunt efectuate pe o suprafaţă de 1.620 de hectare. Activitatea acestui Ocol a fost controlată în acest an de Garda de Mediu, ISU, Garda Forestieră, nefiind constatate neregului în activitate.
Mai multi angajatii decat copacii.
„Posibilitatea anuală de recoltare este de 5.804 metri cubi. Vârsta medie a pădurii ce aparţie Zalăului este de 75 de ani, iar creşterea curentă este de 5,3 metri cubi pe an.” A-menajament, ai? „A” arată lipsa, deci fără menajament! Adică, aproape 1100 ani pentru a se reface ce se taie într-un singur an! Curat „amenajament” pentru belirea pădurii!
crestere curenta este de 5,3 metri cubi pe an ? pe ce suprafata ? probabil pe un hectar.!