Sancţiunile pentru neeliberarea bonurilor fiscale se modifică. Autorităţile au luat această măsură pentru a elimina aplicarea disproporţionată a sancţiunilor prevăzute.
Ministerul Finanţelor Publice a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă referitor la obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Scopul elaborării acestui proiect este eliminarea aplicării disproporţionate a sancţiunilor prevăzute de reglementările în vigoare în cazul neemiterii bonurilor fiscale şi a neutilizării caselor de marcat fiscale. “O modificare importantă este aceea că activitatea firmelor va fi suspendată doar începând cu cea de a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni. Suspendarea activităţii va putea fi făcută pentru o perioadă de 30 de zile, faţă de o perioadă de 1-3 luni, prevăzută în actuala reglementare”, a comunicat autoritatea.
Astfel, potrivit documentului oficial, dacă diferenţa constatată este de până la 1 la sută, dar nu mai mult de 100 de lei, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu avertisment. În cazul în care diferenţa constatată este mai mare de 1 la sută, dar nu mai mult de 100 lei, inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat, până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 5.000 de lei. În acelaşi timp, dacă diferenţa constatată este cuprinsă între 100 de lei şi 1.000 de lei, inclusiv, dar este mai mică de 1 la sută din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 de lei. În situaţia în care diferenţa constatată este cuprinsă între 100 de lei şi 1.000 de lei, inclusiv, dar este mai mare de 1 la sută din valoarea înregistrată în casa de marcat, până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 15.000 de lei la 20.000 de lei şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni. De asemenea, dacă diferenţa este mai mare de 1.000 de lei, dar este mai mică de 1 la sută, din valoarea înregistrată în casa de marcat, până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 20.000 de lei la 25.000 de lei.
Poate cea mai importantă din modificarea legislativă se leagă de faptul că, în cazul în care diferenţa constatată este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 1 la sută din valoarea înregistrată în casa de marcat, până la ora controlului, fapta se sancţionează cu amendă de la 25.000 de lei la 30.000 de lei şi cu suspendarea pentru 30 de zile a activităţii operatorului economic pentru unitatea de vânzare la care s-a constatat contravenţia, începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni.
De ce se minte ????.Drumul spre Preoteasa are asfalt doar pe distanţa de 900 m.Ruşine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Este de la PDL scuze PNL
ce vrei mai ? bon fiscal pentru legume si fructe ? te credeam mai serios ,vrei sa-mi dau toti banii la stat ? miselule !