Nimeni nu este interesat de privatizarea CET-ului

Uzina Electrică nu se privatizează deocamdată pentru că, până la această dată, nimeni nu s-a arătat interesat de achiziţia producătorului de energie de la Zalău. Funcţionarea acestei societăţi va fi asigurată în sezonul rece următor cu susţinerea administraţiei municipale, care este pricipalul acţionar al uzinei.

Cu toate că în urmă cu câteva luni, reprezentaţii administraţiei zălăuane şi-au pus mari speranţe în vânzarea CET-ului, până acum nimeni nu a dorit să cumpere această unitate producătoare de energie. Municipalitatea a mai avut două încercări de privatizare a Uzinei Electrice, ambele soldându-se cu eşec. La finele anului trecut Uzina Electrică Zalău a ieşit din reorganizare după ce şi-a achitat toate datoriile şi în prezent dispune de două milioane de euro în conturi, spre deosebire de licitaţiile anterioare, în care firma avea datorii foarte mari. Cum demersurile anterioare de privatizare nu s-au finalizat, acţionarul principal al Uzinei Electrice, Primăria Zalău, a scos din nou la licitaţie pachetul de acţiuni al acestei societăţi. Dar până la această dată niciun cumpărător nu s-a arătat interesat de Uzina Electrică şi nu a achiziţionat caietul de sarcini. Pachetul de acţiuni al societăţii este constituit din 3.957.697 de acţiuni, reprezentând 99,99 la sută din capitalul social, iar preţul de pornire al licitaţiei a fost de 1,65 de euro pentru o acţiune (circa 7,11 lei pe acţiune). Pachetul de acţiuni scos la vânzare a fost estimat la 6,5 milioane de euro (28,1 milioane de lei). Privatizarea a demarat în 2011, când principalul producător de energie electrică din oraş a fost evaluat la valoarea de 10,6 milioane de euro. Actualul preţ de pornire al licitaţiei a coborât la valoarea de 6,5 milioane de euro. Producătorul de energie termică a ieşit din procedura de insolvenţă şi nu înregistrează pierderi. În ultimii doi ani, Uzina Electrică a produs agent termic pentru firma E-Star RFV Distriterm, care a asigurat transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice la cei 500-600 de clienţi casnici şi economici din oraş.

Investiţii pe cont propriu

Directorul Uzinei Electrice, Viorel Marian a confirmat faptul că pentru cumpărarea societăţii „nu s-a depus nicio ofertă”. Acesta a arătat că unitatea va funcţiona în continuare şi va demara un program propriu de reabilitare. „Ne vom descurca în această iarnă pe cont propriu. Vom produce energie cu instalaţiile vechi, iar în paralel vom demara un program de reabilitare. Costurile de producţie şi operare au crescut, şi probabil, vor mai creşte, dar deocamdată nu estimăm creşteri ale tarifelor la populaţie”, a arătat Viorel Marian. Majorările cheltuielilor de producţie au fost justificate prin creşterea preţului la gazele naturale (combustibilul CET-ului), schimbare care a survenit de trei ori în ultimul an (în lunile iulie şi octombrie 2011 şi în ianuarie 2012), precum şi a apei şi energiei electrice. Directorul Uzinei Electrice din Zalău a reiterat faptul că tarifele sunt aceleaşi din anul 2010, respectiv, de 258 de lei pentru o Giga calorie fără TVA, iar preţul plătit de populaţie este de 170 de lei pentru o Giga calorie, fără TVA (diferenţa fiind subvenţionată de la bugetul local).

Adela Farkas

2 Thoughts to “Nimeni nu este interesat de privatizarea CET-ului”

  1. Poate se indura PATRONUL de la CARD INSTAL si tranteste un ARISTON mai mare ,la Uzina Electrocutata’asa ca sa poata finanta „jecmaneala” prin subventie,din banii PRIMARIEI,pe care cu „mandrie cocoseasca”o conduce,dupa alegerea „zalaucitilor”.Porniti…pompa de…care? si pentru cine?

  2. Milioane de oameni au reuşit să se lase de fumat. Mai sănătos, mai curat şi cu până la 80% mai ieftin decât ţigările clasice. Elimină fumatul pasiv! Intră pe http://www.nanoline.ro/ şi cumpără-ţi acum online o ţigară electronică. Importator produse originale. Baterii, consumabile, accesorii Joyetech, Sailebao, Kanger, pentru toate modelele, ego C , ego T, 510, 901, eCab şi multe altele. Lichidele VG şi PG, marca Dekang, Heaven Gift, Liqua.

Leave a Comment