La mai bine de două luni de la momentul în care municipalitatea a bătut palma cu reprezentanţii firmei E-Star Budapesta în ceea ce priveşte achiziţia unui tronson din reţeaua de transport a energiei termice, tranzacţia nu a fost încă efectuată.
Tronsonul în cauză, de aproape 10 kilometri, a reprezentat un „măr al discordiei” între autorităţile locale şi oficialii companiei ungare. După ameninţări şi negocieri, cele două părţi au reuşit să cadă la un acord asupra preţului de răscumpărare: 1,45 milioane de lei, sumă ce va fi asigurată din bugetul de investiţii pe 2013. Respectiva porţiune din reţea a fost în proprietatea Primăriei Zalău până în 2010, când, a vândut-o părţii maghiare, în cadrul unui partenerit încheiat cu aceasta, prin care a luat fiinţă RFV Distriterm (rebotezată, ulterior, E-Star Distriterm). În urma acestei tranzacţii, la bugetul local intrau 1,7 milioane de lei, cu 250.000 de lei mai mult decât au de plătit, acum, autorităţile.
Reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Zalău ne-au declarat că „nu a fost efectuată vreo plată, deoarece există neclarităţi în privinţa încheierii contractului”. Contactat pentru mai multe informaţii, primarul Radu Căpîlnaşiu a precizat că autorităţile municipale au decis să fie prudente şi să deţină toate informaţiile cu privire la situaţia financiară a companiei din Budapesta înainte de a vira banii. „Trebuie să vedem mai întâi ce înseamnă în ţara vecină starea de lichidare în care se află E-Star. Nu putem să riscăm, să facem plata şi apoi să ne trezim cu contractul anulat şi fără bani. Nu este o joacă”, a spus edilul.
Pe de altă parte, municipalitatea nu are vreun motiv să grăbească tranzacţia, dat fiind faptul că sezonul de încălzire 2012-2013 s-a încheiat, iar până la următorul mai sunt luni bune, sufieciente pentru ca oficialii locali să analizeze problema pentru a nu mai risca nimic.