Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj anunță că o parte din prevederile Codului Muncii au fost modificate prin Legea nr.88/2018 privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.53/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.53/2003 – Codul Muncii, principalele noutăți fiind în legătură cu sancționarea muncii nedeclarate, evidența orelor de lucru prestate de unii salariați și acordarea liberelor legale pentru persoanele de alte religii.
Primirea persoanelor la muncă fără a le încheia contracte individuale, fără a le transmite datele contractelor individuale în Revisal, în perioada în care acestea au contractele suspendate sau în afara programului sunt cele patru mari situații considerate, din 2017, ca fiind muncă nedeclarată. Astfel, amenzile se aplica în funcție de numărul lucrătorilor la negru identificați, acum existând o limita maxima: în total, sancțiunile nu pot depăși, în fiecare dintre cele patru situații, suma totală de 200.000 de lei. Angajatorii trebuie sa țină evidențe speciale pentru orele de lucru prestate de salariații mobili și de salariații cu munca la domiciliu. Concret:
„Pentru salariații mobili și salariații care desfașoară munca la domiciliu, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfașurată de către aceștia”.
Locul de muncă este definit ca fiind: “locul în care salariatul își desfășoară activitatea, situat în perimetrul asigurat de angajator, persoana fizică sau juridică, la sediul principal sau la sucursale, reprezentante, agenții sau puncte de lucru care aparțin acestuia”; iar “copia contractului individual de muncă se păstrează la locul de muncă (…) pe suport hârtie sau pe suport electronic, de către persoana desemnată de angajator în acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidențialitatea datelor cu caracter personal”.
În cazul salariaților de alte religii, angajatorii sunt obligați să le acorde zile libere în afara sărbătorilor legale și a concediului anual de odihnă. „Zilele libere stabilite (…) pentru persoanele aparținând cultelor religioase legale, altele decât cele creștine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual”.
Activitatea companiilor poate fi suspendată de autorități pentru folosirea lucrătorilor la negru. Pentru a fi posibilă reluarea activității, firmele trebuie să achite amenzile pentru munca nedeclarată, să încheie și sa transmită în Revisal contractele de muncă, să achite contribuțiile sociale și impozitele aferente și sa facă dovada plății acestora. Reluarea activității fără îndeplinirea acestor condiții constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă. Totuși este de menționat că sistarea activității se va dispune în condițiile stabilite prin procedura elaborată de Inspecția Muncii.