În acest an, doar companiile sau persoanele fizice autorizate pot solicita fonduri nerambursabile, ci și persoanele fizice care nu au niciun fel de activitate economică. Sălăjenii care doresc să instaleze, să modifice sau să înlocuiască integral sistemul de încălzire al locuinţei, astfel încât să utilizeze energie regenerabilă, vor putea solicita de la stat o sumă de până la 8.000 de lei, prin programul Casa Verde.
Mai exact, persoanele fizice vor putea solicita până la 3.000 de lei pentru a instala panouri solare nepresurizate, până la 6.000 de lei pentru a instala panouri solare presurizate şi 8.000 de lei pentru a instala pompe de căldură, dar numai de tipul “aer-aer”. Cei ce vor să crească eficienţa energetică a casei lor vor putea cere în acest an o sumă nereturnabilă de până la 40.000 de lei, prin intermediul programului Casa Verde Plus. 112 sălăjeni au reușit să obțină finanțare pe aceste categorii de proiecte, în anul 2016, statistica pentru anul 2017 nefiind, deocamdată, disponibilă. Anul trecut, solicitanții au tecut printr-o adevărată corvoadă, o bună bucată de vreme aceștia neștiind nimic despre soarta dosarelor lor.
Desigur, deși cifrele sunt pompoase, iar aparent, condițiile de înscriere și acceptare par simple, situația în realitate este departe de a fi aceasta. Multe din dosarele sălăjenilor au fost respinse, parte dintre ele pe nedrept, așa cum susțineau anul trecut cetățenii, lucru care a generat scandaluri și acțiuni de protest ale oamenilor în fața Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj. Autoritățile sălăjene au declarat, atunci, că acest program este gestionat exclusiv de către Administraţia Fondului de Mediu și că orice decizie intră în raza de competență a acesteia, inclusiv în problema destinaţiei banilor aferenţi dosarelor respinse.