Alexandru Tamba
Recent a fost publicată în dezbatere publică ordonanța de urgență care modifică Codul Fiscal, iar modificările prevăzute în aceasta vor duce, cu siguranță, la amplificarea inflației. Astfel, dacă prin plafonarea și compensarea prețurilor la energie se încearcă o atenuare a inflației prin controlarea respectivelor prețuri, odată cu protejarea într-o oarecare măsură a cetățenilor, modificarea Codului Fiscal nu face altceva decât să saboteze rezultatele care se speră a se obține prin plafonare și compensare la energie. De ce? Pentru simplul motiv că toate creșterile de impozite și taxe preconizate, din sectorul HORECA, prin eliminarea impozitului specific, creșterea de impozite pe proprietățile persoanelor juridice (aici ar fi și o discuție mai amplă în ceea ce privește stabilirea valorii impozabile, adică dacă valorile orientative din registrele notariale corespund cu realitatea pieții), creșterea contribuțiilor sociale aferente contractelor cu timp parțial, creșterea impozitului pe dividende, creșterea TVA la băuturile care conțin zahăr, creșterea accizelor etc., se vor reflecta în prețuri. Cu alte cuvinte vor crește prețurile, respectiv inflația va crește. Exact ceea ce nu ne trebuie în această perioadă cu crize multiple! De altfel, în perioadă de criză nu este indicat să se crească impozitele și taxele, dimpotrivă! În sectorul microîntreprinderilor, de asemenea se propun mai multe modificări, astfel că pentru a plăti impozit pe venit de 1%, microîntreprinderea trebuie să aibă cel puțin 1 angajat, altfel va plăti 16% impozit pe profit! Să nu ne mirăm dacă vom constata că o microîntreprindere cu 1 angajat va plăti mai mult decât o multinațională! Cumulativ, microîntreprinderea nu poate avea o cifră de afaceri mai mare de 500.000 euro, altfel devine plătitoare de impozit pe profit.
Dar de aceste modificări fiscale nu vor scăpa nici persoanele fizice, deoarece începând de anul viitor vor crește impozite pe proprietate și la acestea, deoarece se modifică modul de determinare a valorii impozabile, respectiv valoarea se va determina exact ca la persoanele juridice, adică prin utilizarea valorii orientative din registrele notariale. Astfel, persoanele fizice, atât din mediul rural, cât și urban, vor plăti impozite majorate pe locuințe. Sunt curios cum se va stabili valoarea unei case din centrul unui sat, comparativ cu cea de pe deal! Sau dacă cea de pe deal are apa curentă, iar cea din centru nu! Ține cont valoarea orientativă din registrul notarial de toate aceste detalii?
Totuși, bugetul trebuie echilibrat, deci ce este de făcut? Păi echilibrarea se poate face în două feluri: creșterea veniturilor, respectiv a impozitelor și taxelor, sau prin reducerea cheltuielilor bugetare. Chiar nu se gândește nimeni și la a doua posibilitate, respectiv la reducerea cheltuielilor bugetare? Nu ne gândim la cheltuirea eficientă a fiecărui bănuț din buget? Sau este mai simplu să mai creștem o taxă, un impozit, fără a ne gândi la consecințele care decurg de aici, consecințe cu efecte atât imediate, dar și pe termen mediu și lung atât asupra economiei României, dar și la nivelul fiecărui cetățean, dar resimțite mai puternic de cei cu venituri mici.
[…] Alexandru Tamba Recent a fost publicată în dezbatere publică ordonanța de urgență care modifică Codul Fiscal, iar modificările prevăzute în aceasta vor duce, cu siguranță, la amplificarea inflației. Astfel, dacă prin plafonarea și compensarea prețurilor la energie se încearcă o atenuare a inflației prin controlarea respectivelor prețuri, odată cu protejarea într-o oarecare măsură a cetățenilor, modificarea Codului Fiscal nu face altceva decât să saboteze rezultatele care se speră a se obține prin plafonare și compensare la energie. De ce? Pentru simplul motiv că toate creșterile de impozite și taxe preconizate,… » Mai multe detalii […]
[…] Alexandru Tamba Recent a fost publicată în dezbatere publică ordonanța de urgență care modifică Codul Fiscal, iar modificările prevăzute în aceasta vor duce, cu siguranță, la amplificarea inflației. Astfel, dacă prin plafonarea și compensarea prețurilor la energie se încearcă o atenuare a inflației prin controlarea respectivelor prețuri, odată cu protejarea într-o oarecare măsură a cetățenilor, modificarea Codului Fiscal nu face altceva decât să saboteze rezultatele care se speră a se obține prin plafonare și compensare la energie. De ce? Pentru simplul motiv că toate creșterile de impozite și taxe preconizate,… Citeste mai mult […]
Guvernanții se învârt în jurul cozii, măresc impozitele, la jocurile de noroc ajunge la 40 %, deoarece nu vor liberalii să facă ceea ce fac toate țările dezvoltate, IMPOZITARE PROGRESIVĂ. Țin, ca porcu de straiță, de cota unică, mult iubită de bogătanii pe care îi reprezintă !