Legislaţiei privind activitatea Persoanelor Fizice Autorizate (PFA), intreprinderilor individuale şi intreprinderilor familiale, i-au fost aduse, la începutul acestui an, mai multe modificări . Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj face referire, într-un comunicat de presă, la modificările aduse la Legii nr.182/2016. Prin acestă lege, publicată în Monitorul Oficial nr.828/19 octombrie 2016, intrată în vigoare în 17 ianuarie 2017, au fost aduse modificări şi completări Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale şi intreprinderile familiale. Prin această lege se aduc modificari procedurii de înregistrare şi funcţionare precum şi regimului juridic al persoanelor fizice autorizate să desfaşoare activităţi economice, şi al intreprinderilor individuale şi familiale. Persoana fizică autorizată este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce foloseşte, în principal, forţa sa de muncă; Intreprinderea familială este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de membrii unei familii;
Intreprinderea individuală este întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un intreprinzator persoană fizică.
În ceea ce priveşte regimul juridic al PFA, Legea nr.182 aduce o limitare a obiectului de activitate, astfel că PFA va putea avea cel mult cinci clase de activităţi prevăzute de codul CAEN. De asemenea, Legea nr.182/2016 limitează şi numărul de angajaţi cu care persoană fizică autorizată îşi poate desfăşura activitatea în calitate de angajator. Astfel, conform modificărilor aduse, va putea desfăşura activităţile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult trei persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat şi înregistrat în condiţiile legii.
În scopul exercitării activităţii/activităţilor pentru care a fost autorizată, ca şi în prezent, PFA va putea stabili relaţii contractuale, în conditiile legii, cu orice persoane fizice şi juridice, cu alte PFA, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activităţi economice, fără ca aceasta să îi schimbe statutul juridic dobândit. O persoană titulară a PFA poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.
Persoana fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice ca PFA poate cere schimbarea statutului juridic dobândit şi autorizarea ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale. În ceea ce priveşte întreprinderile individuale acestea vor putea avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN. Întreprinderea individuală va putea angaja cel mult opt salariati, terţe persoane, cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii şi poate stabili relaţii contractuale, n conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte intreprinderi individuale, cu PFA sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice, fără ca aceasta sa îi schimbe statutul juridic dobândit. Intreprinderea individuală poate opta pentru modificarea formei de organizare, în condiţiile legii. Întreprinderea familială se constituie din doi sau mai mulţi membri ai unei familii şi nu poate angaja terţe persoane cu contract individual de muncă. Membrii unei întreprinderi familiale pot fi simultan PFA sau titulari ai unor întreprinderi individuale. De asemenea, aceştia pot cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane care funcţionează atât în acelaşi domeniu, cât şi într-un alt domeniu de activitate economică decât cel în care şi-au organizat întreprinderea familială.
În termen de doi ani de la intrarea în vigoare a Legii nr.182/2016, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel prevăzut trebuie sa solicite oficiului registrului comerţului competent modificarea, în mod corespunzător, a menţiunilor din registrul comerţului referitoare la obiectul de activitate. Ca noutate, actul normativ prevede ca studenţii care înfiinţează PFA sau II nu sunt nevoiţi să plătească taxele pentru înregistrarea şi autorizarea acestor entităţi. Datele ne-au fost furnizate de reprezentanţii ITM Sălaj.