Cea mai mare parte a cererilor de retrocedare a unor clădiri sau terenuri din Sălaj au fost deja soluţionate. Potrivit informaţiilor furnizate de către Oana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Sălaj, din cele 1.119 notificări privind restituirea unor imobile înregistrate în Sălaj, în temeiul Legii 10/2001, au fost soluţionate 1.095. Mai mult de jumătate sunt în Zalău, peste 100, în Şimleu Silvaniei, 49, în Crişeni şi 39 în Cehu Silvaniei. În ceea ce priveşte
Sursa citată a precizat că alte 15.667 de cereri privind restituirea unor terenuri agricole şi forestiere, dintr-un total de 15.723, au fost soluţionate prin aplicarea Legii 247/2005.
La nivel de judeţ au fost eliberate aproape 3.900 de titluri de proprietate, pentru mai mult de 23.000 de hectare, din care 14.900 de hectare teren forestier şi circa 8.200 de hectare teren agricol.
Guvernul şi-a asumat, miercuri, răspunderea în faţa Parlamentului pentru legea privind compensarea ori restituirea proprietăţilor confiscate de stat înainte de 1989.
Actul normativ stipulează restituirea în natură către proprietari, nu către cesionari. Există şi situaţii reglementate într-un mod special: şcolile şi spitalele care sunt retrocedate nu îşi pot schimba destinaţia timp de zece ani, iar autorităţile locale şi Guvernul trebuie să găsească o modalitate de a le cumpăra de la proprietari sau de a le muta într-un alt sediu.
De asemenea, parcurile şi spaţiile verzi nu se retrocedează în nicio variantă. De asemenea, vor fi efectuate modificări la codul silvic, astfel încât să existe un regim strict pentru pădurile retrocedate, în vederea exploatării raţionale şi a întreţinerii acestora. Cei care nu mai pot primi terenurile şi imobilele în natură vor putea participa la licitaţii cu puncte şi să obţină o despăgubire în echivalent.
Nu în ultimul rând, cei 14.000 de beneficiari care deţin titluri de despagubire, dar nu au mai primit banii, îşi vor primi sumele aferente în cinci ani. Ceilalţi proprietari vor încasa banii în şapte ani, iar cesionarii se vor alege cu doar 15 la sută din diferenţa dintre preţul plătit de ei proprietarului şi valoarea de despăgubire pentru imobilul sau terenul respectiv.
Numai în România derbedeii de politicieni s-au pus pe belit poporul cu restituirile şi despăgubirile.
Totul l-a început golanul de Năstase, cu L 10/2001, a retrocedărilor. S-a ajuns că un samsar cumpără drepturile litigioase, pt. o retrocedare, cu 10.000 de euro şi obţine de la statul român, prin CEDO, peste un milion de euro.
Aceasta în timp ce în Ungaria s-au dat, numai în 1991 şi 1992, despăgubiri de maxim 16.000 dolari.
Atât !!
La fel şi în ţările vecine, Bulgaria, Polonia.
Nemernicule de Năstase, la bulău !!