16 produse tradiţionale au fost atestate în judeţul Sălaj în perioada 2014-2018. Este vorba de trei producători, persoane juridice şi persoane fizice autorizate, cu produse preparate din carne, lapte şi fructe – respectiv pălincă. Potrivit Direcţiei Judeţene pentru Agricultură (DAJ) Sălaj, cei trei producători care şi-au atestat diferite produse pe care le produc sunt: SC ”Siciliana” SRL, Grigore Ardelean şi Nicolae Porumb – PFA. Astfel, potrivit sursei citate, începând cu anul 2014, produsele tradiţionale atestate în judeţ conform Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 723-2013, au fost: Pecie lungă ”Cordiș”, Peștișor afumat ”Cordiș”, Clisă afumată ”Cordiș”, Cârnăciori picanți ”Cordiș” afumați, Cârnați de casă ”Cordiș” afumați, Pecie afumată ”Cordiș”, Costiță afumată ”Cordiș”, Ceafă afumată ”Cordiș”, Şuncă afumată ”Cordiș”, Piept afumat ”Cordiș”, Pălincă de prune ”Ardelean”- două sortimente, Telemea de capră Transilvăneană din Moiad, Caș de capră Transilvănean din Moiad, Brânză burduf de capră Transilvăneană din Moiad şi Cașcaval de capră Transilvănean din Moiad. Conform sursei citate, avantajele producătorilor este acela că aceste produsele precizate nu au în compoziţia lor aditivi alimentari, prezintă o reţetă tradițională, un mod de producție şi de prelucrare și un proces tehnologic tradiţional, care se distinge de alte produse similare. Calitatea acestor produse este una superioară comparativ cu produsele procesate industrial.
Reprezentanţii instituţiei sălăjene informează producătorii că paşii care trebuie urmați în vederea realizării unui produs tradițional sunt – întocmirea unui caiet de sarcini. Acesta presupune: numele unic al produsului, descrierea caracteristicilor produsului tradițional, descrierea caracteristicilor materiilor prime, descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite în procesul de fabricație, descrierea metodei de producție, descrierea elementelor specifice privind ambalarea, descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, cerințe minime și proceduri de verificare și control ale tradiționalității produsului, capacitatea de producție realizată, d ate, înscrisuri şi referințe bibliografice cu referire la vechimea produsului. Pentru informaţii suplimentare, producătorii interesaţi se pot adresa la sediul DAJ Sălaj. ”Aceste produse tradiționale pot fi recunoscute prin logoul specific produselor tradiționale care este obligatoriu a fi afișat pe eticheta produselor”, spun reprezentanţii agriculturii sălăjene.
unde se găsesc de cumparat produsele din carne si lapte?
Exact, unde le gasim??????