Liderii Casei de Asigurări de Sănătate vor fi chemați la guvern pentru negocieri

Timp de fix două ore, în intervalul 10 – 12, aproximativ 2800 de angajați din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) au oprit activitatea în toată țara și implicit în Sălaj. Motivele protestului deja se cunosc, fiind legate în cea mai mare parte de nivelul salarial care este mult prea mic în comparație cu volumul de muncă prestat. Situația a ajuns în acest punct deoarece din cei 4200 de salariați din sistem, o treime au migrat către alte zone unde aceștia sunt mult mai bine plătiți. Acest lucru se resimte evident în activitatea curentă și implicit în scăderea calității muncii prestate la nivelul CAS-urilor. Așa după cum afirma, imediat după protest, Dumitru Costin – liderul Blocului Național Sindical (BNS), zona de IT din sistem este acum complet descoperită, ținând cont de faptul că la nivelul CAS a mai rămas doar un sigur specialist. Acesta spune că situația nu mai poate continua în acest mod, în special din cauză că nemulțumirea angajaților din sistem este una cât se poate de motivată și de evidentă.

Casa Națională de Sănătate gestionează la ora actuală 11 miliarde de euro, fiind una din cele mai importante componente ale sistemului de securitate social și, prin urmare, ea trebuie tratată corect și responsabil de către guvernanți. În acest sens, liderul BNS a declarat că „nu poți să abandonezi oamenii și să spui că nu te interesează ce salarii primesc, în ce condiții de muncă lucrează și să vrei să-ți facă și lucru de calitate”. Dan Anghel – președintele BNS a declarat la rândul său că situația din sistem este critică în condițiile în care „oamenii sunt disperați, mulți vor să se retragă din sistem sau chiar să se tranfere”.

Cei doi lideri sindicali au comunicat că au făcut deja simulări legate de nivelul de salarizare care i-ar mulțumi pe angajați, astfel că ar fi vorba de o majorare a fondului de salarizare de la 1,2% la 1,6%. Dumitru Costin a afirmat că acești bani există acum la buget. În opinia sa, dacă revendicările nu se vor soluționa, deși nu este de dorit să se ajungă atât de departe, în curând se va ajunge, potrivit normelor legale în vigoare, la o grevă de avertisment și implicit la o grevă generală în sistem. Toți liderii sindicali din țară sunt de acord să urmeze acești pași în condițiile în care vocea lor nu va fi auzită de cei care ne conduc. Liderii BNS avertizează că dacă se va ajunge totuși până la stadiul de grevă, acest lucru va bloca întreg sistemul public de asigurări de sănătate și până la urmă cetățenii vor avea cel mai mult de suferit, aceștia fiind din păcate niște victime colaterale ale unui management total neperformant al celor care conduc țara.

La nivel de județ, Camelia Moldovan – liderul sindical al CAS ne-a declarat că a fost informată că negocierile vor continua la nivel național. În opinia sa „impactul bugetar în ce ne privește pe noi este unul foarte mic, suntem o mână de oameni, nu cred că suntem mai mult de 3000 de angajați în această situație. Să nu uităm că dincolo de unitățile sanitare suntem noi, cei care le asigurăm finanțarea pentru ca medicii să-și poată desfășura activitatea în cele mai bune condiții. E adevărat că noi nu suntem atât de vizibili ca și medicii dar nici nu suntem mai puțin importanți”.

Camelia Moldovan ne-a mai precizat faptul că liderii sindicali ai BNS nu își doresc blocarea activității CAS-urilor la nivel de țară, ținând cont de faptul că oamenii sunt dependenți de serviciile medicale. În cursul acestei săptămâni urmează întâlniri la guvern și se speră ca solicitările liderilor de sindicat să fie soluționate, în cel mai scurt timp, astfel ca activitatea să intre în normalitate.

3 Thoughts to “Liderii Casei de Asigurări de Sănătate vor fi chemați la guvern pentru negocieri”

  1. […] Timp de fix două ore, în intervalul 10 – 12, aproximativ 2800 de angajați din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) au oprit activitatea în toată țara și implicit în Sălaj. Motivele protestului deja se cunosc, fiind legate în cea mai mare parte de nivelul salarial care este mult prea mic în comparație cu volumul de muncă prestat. Situația a ajuns în acest punct deoarece din cei 4200 de salariați din sistem, o treime au migrat către alte zone unde aceștia sunt mult mai bine plătiți. Acest lucru se… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    În sănătate salariile sunt bune, mai săturați-ă, să mai trăiască și alții !

  3. Anonim

    „multi vor sa se retraga din sistem sau sa se transfere” Ar fi primul caine care pleaca din fatza macelariei nebatut.Mereti mah….Disperatilor !

Leave a Comment