Legea pensiilor speciale, de serviciu după cum preferă cei vizați, a trecut de votul Senatului și își continuă marșul en fanfare spre adoptare în Camera Deputaților, care este for decizional. În sfârșit, parlamentarii puterii s-au hotărât asupra formei finale a acestei legi, astfel încât, spun ei, iar eu îi cred, să treacă testul Curții Constituționale, ceea ce ar duce la bifarea jalonului din PNRR privind acest aspect, consecința fiind accesarea banilor europeni. Iată de ce cred că va trece de Curtea Constituțională această lege: prin impozitarea suplimentară a părții necontributive așa cum este prevăzută în această lege, beneficiarii pensiilor de serviciu vor râmâne în continuare cu acest privilegiu, în cea mai mare parte, desigur. Mai precis, pensia totală, parte contributivă și necontributivă, va scădea doar cu mai puțin de 7%. Ca dovadă, să luăm un exemplu și să calculăm cât încasează un astfel de beneficiar de pensie de serviciu și care este diferența dintre pensia de dinaintea prezentei legi și după aplicarea legii. Dar, mai întâi, ce prevede legea referitor la calculul impozitului:
,,Pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%. Pentru componenta necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere: i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta; ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%. Pentru componenta necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere: i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta; ii) 15%, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat; iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat” (adevărul.ro).
Acum, calculele:
Avem o pensie de 25.000 lei, din care parte contributivă 5.000 lei și parte necontributivă 20.000 lei.
1. Înainte de aplicarea legii pensiilor de serviciu
a) – pentru intervalul 0 – 2.000 lei, impozit 0 lei;
b) – pentru intervalul 2.001 – 25.000 lei, impozit 10% = 2.300 lei;
c) – pensie netă = 25.000 – 2.300 = 22.700 lei
2. După aplicarea legii pensiilor de serviciu
a) – pentru partea contributivă:
– pentru intervalul 0 – 2.000 lei, impozit 0 lei;
– pentru intervalul 2.001 – 5.000 lei, impozit 10% = 300 lei;
b) – pentru partea necontributivă:
– pentru intervalul 0 – 4.600 lei (4.600 lei fiind salariul mediu net din luna iunie 2023), impozit 10% = 460 lei;
– pentru intervalul 4.601- 6.789 lei (6.789 lei fiind salariul mediu brut pe 2023, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat), impozit 15% = 328 lei;
– pentru intervalul 6790 – 20.000 lei, impozit 20% = 2.642 lei
Total impozit pct.2 = 3.730 lei (300 + 460 + 328 + 2.642)
c) – pensie netă după aplicarea legii = 25.000 – 3.730 = 21.270 lei
Concluzie: Beneficiarul unei pensii de serviciu de 25.000 lei va încasa cu 1.430 lei mai puțin după aplicarea legii, respectiv va primi 93,7% din pensia avută înainte de aplicarea legii.
Ca urmare, această lege are toate șansele să treacă de Curtea Constituțională, deși, cine știe?, poate că se va considera ca fiind neconstituțional să se aplice impozite diferite doar pentru partea necontributivă a pensiei. Și uite așa, am rezolvat definitiv problema pensiilor de serviciu!
Alexandru Tamba
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro
[…] Legea pensiilor speciale, de serviciu după cum preferă cei vizați, a trecut de votul Senatului și își continuă marșul en fanfare spre adoptare în Camera Deputaților, care este for decizional. În sfârșit, parlamentarii puterii s-au hotărât asupra formei finale a acestei legi, astfel încât, spun ei, iar eu îi cred, să treacă testul Curții Constituționale, ceea ce ar duce la bifarea jalonului din PNRR privind acest aspect, consecința fiind accesarea banilor europeni. Iată de ce cred că va trece de Curtea Constituțională această lege: prin impozitarea suplimentară a părții necontributive… Citeste mai mult […]
Această lege este o bătaie de joc la adresa românilor, ea va întra în vigoare peste 40 de ani. Asta trebuie spus, nu mai scrieți de dragu de a scrie !
Este clar un conflict de interese.Aceasta curte ar trebui desființată și boșorogii scoși afară cu picioare-n cur!