Investiţia Michelin de la Crişeni – ţinută în stand by de Ministerul Agriculturii

Deşi Primăria Crişeni a solicitat Ministerului Agriculturii schimbarea categoriei de folosinţă a unei suprafeţe de 20 de hectare de păşune, terenul fiind unul unde ar putea prinde contur o investiţie de 300 de milioane de euro a Michelin România, răspunsul celor de la Bucureşti se lasă aşteptat. Primarul comunei Crişeni a declarat iniţial că răspunsul trebuie să ajungă într-o săptămână, dar oficialii Ministerului Agriculturii întârzie. Ca urmare, atât cei din Crişeni, cât şi producătorul de anvelope trebuie să aibă puţintică răbdare. “Deocamdată, nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Agriculturii. Nu ştiu în cât timp ar putea să ajungă, sperăm ca în doar câteva zile”, a declarat primarul comunei Crişeni, Andrei Maior.
Abia după ce ministerul va aproba scoaterea terenului din circuitul agricol, autorităţile din Crişeni vor putea lua în calcul organizarea unei licitaţii pentru vânzarea suprafeţei. Terenul în cauză a trezit interesul companiei Michelin, care şi-a exprimat intenţia de a construi în zonă un nou punct de lucru. De altfel, multinaţionala deţine deja în Zalău două fabrici – Silvania şi Romsteel Cord, însă vrea să-şi extindă activitatea de producţie.
Vândut la licitaţie publică
Vânzarea terenului respectiv a fost un subiect de prim rang în ultimele şedinţe de Consiliu Local din Crişeni, aleşii de aici purtând discuţii intense cu reprezentanţii producătorului de anvelope. Într-o primă fază, consilierii au fost de acord să vândă la licitaţie publică doar 10 hectare, deşi Michelin solicitase dublu. Ulterior, a apărut o nouă problemă, legată de preţul pe metru pătrat. În timp ce investitorul s-a arătat dispus să plătească 3 euro pe metru pătrat, autorităţile locale au decis să ţină cu dinţii de preţul de circa 8 euro pe metru pătrat, stabilit de către o firmă de evaluare contractată în acest sens. După cum susţine primarul comunei Crişeni, după obţinerea autorizaţiei din partea Ministerului Agriculturii, va fi organizată o licitaţie de vânzare a terenului, al cărei preţ de pornire va fi, cel mai probabil, 8 euro. “În cazul în care niciun investitor nu va fi interesat, terenul va fi folosit în continuare ca păşune comunală”, a spus Maroir. Edilul a explicat că o altă variantă ar fi parcelarea suprafeţei de 20 de hectare şi vinderea ei în acest mod, mai ales că, în urmă cu ceva timp, o societate a solicitat administraţiei locale din Crişeni să îi vândă o parcelă de trei hectare pentru realizarea unei unităţi de producţie.
Investiţie de 300 milioane de euro
Dacă Michelin va realiza, în cele din urmă, investiţia propusă, estimată la peste 300 milioane de euro, piaţa muncii din judeţ s-ar îmbogăţi cu circa 450 de noi slujbe. În caz contrar, este posibil ca multinaţionala să se orienteze spre alte ţări pentru dezvoltarea afacerii. Printre statele interesate să atragă o astfel de investiţie se numără Ungaria şi Serbia.
Michelin este lider mondial în domeniul anvelopelor, producând annual, în cele 68 de centre de producţie din lume, peste 190 de milioane de anvelope, de toate tipurile, de la cele destinate vehiculelor pe două roţi până la cele de avion sau gigant. De altfel, Grupul Michelin are o prezenţă comercială în 170 de ţări.
Fabrica Silvania Michelin numără peste o mie de angajaţi şi furnizează pe piaţa de consum peste 500.000 de anvelope de diverse tipuri. RomSteel Cord din Zalău are circa 300 de angajaţi, este parte a Grupului Michelin şi produce cord metalic, una dintre cele mai importante componente ale carcasei anvelopei. În ceea ce priveşte uzina Victoria, din Floreşti, aceasta are peste 1.800 de angajaţi.

3 Thoughts to “Investiţia Michelin de la Crişeni – ţinută în stand by de Ministerul Agriculturii”

  1. Anonim

    ,,FONCTIONARII” din MINISTER STAU SI ASTEAPTA sa vada cine vine la putere si HODINESC SI TRAIESC BINE.TIBI !N-AI TELEFON?DA DE POTI SA-I DEZMORTESTI!

  2. Anonim

    poate nu si-au luat inca toti „comisioanele”

  3. zalaucu

    de aia trebuie regionalizarea si descentralizarea tarii ,fratilor da unu spune si ceilalti gen usl ,spun ca nu.votati usl

Leave a Comment