Cea mai recentă „vizită” a inspectorilor antifraudă în Sălaj s-a transformat într-un adevărat „măcel” în rândul agenţilor economici din judeţ. Echipele de control al Direcţiei Regionale Antifraudă Oradeau au împărţit fără milă amenzi, au confiscat mărfuri şi bani şi au suspendat activitatea unor societăţi prinse cu musca pe căciulă.
Doar de şase săptămâni au avut nevoie, de această dată, inspectorii antifraudă pentru a face ordine în rândul comercianţilor sălăjeni. Potrivit informaţiilor furnizate de către oficialii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), în perioada 1 martie-10 aprilie 2014, echipele de control sosite de la Oradea au verificat 38 de agenţi economici din judeţul nostru, pentru neregulile constatate aplicând nu mai puţin de 54 de amenzi, a căror valoare depăşeşte 240.000 de lei.
În plus, au confiscat mărfuri şi numerar în valoare de aproape 400.000 de lei şi au dispus suspendarea activităţii a cinci firme. „Cele mai frecvente nereguli constatate de către inspectorii antifraudă sunt lipsa dotării sau utilizării de aparate de marcat electronice fiscale, încălcarea reglementărilor legale cu privire la întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile, efectuarea de acte de comerţ cu bunuri fără acte de provenienţă şi exercitarea activităţii de comerţ cu ridicata şi comerţ cu amănuntul în aceeaşi structură de vânzare”, ne-a declarat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al DGAF.
Aceasta nu este prima descindere a inspectorilor antifraudă în judeţului nostru. În luna ianuarie, controalele derulate de către aceştia în cursul unei singure săptămâni, în Zalău, s-au lăsat cu 40 de amenzi în valoare totală de aproape 100.000 de lei şi cu suspendarea activităţii a două societăţii.
Înfiinţată în baza Hotărârii de Guvern din 24 iulie 2013, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală este o structură specială în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care a preluat atribuţiile fostei Gărzi Financiare şi, în parte, pe cele ale inspectorilor vamali. Instituţia, care a devenit funcţională la finele anului trecut, este organizată pe regiuni, Oradea fiind centrul Direcţiei Regionale Antifraudă 6, căreia îi sunt arondate judeţele Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.
ordinul a fost clar „un milion de euro la buget” – semnat Ponta zis si „accizarul” mai nou.