Sălăjenii care vor să opteze pentru un loc de muncă în Spațiul Economic European, un loc de muncă în care și salariul să fie pe măsura muncii care o desfășoară, au posibilitatea să opteze pentru un loc de muncă prin rețeaua Eures din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă ANOFM. Câteva posturi de lucrători în horticultură, agricultură și cosmetică/manichiură sunt puse la dispoziția doritorilor, în această perioadă, prin Eures.
Astfel, angajatori din Irlanda oferă un salariu atractiv pentru posturi de cosmetician, salariu ce pornește de la aproximativ 10 euro pe oră, sumă la care, firește, se adaugă diverse bonusuri, de la caz la caz. Angajatorul oferă și opțiunea de cazare, pentru o cameră dublă, la prețul de aproximativ 800 de euro lunar cu toate cheltuielile incluse. Astfel, o manichiuristă care lucrează cinci zile pe săptămână, timp de opt-nouă ore pe zi, ar putea câștiga aproximativ 2.000 de euro lunar. Domeniul cosmetic, ca și cel gastronomic, oferă însă și mici sume, zilnic, sub forma binecunoscutului “tips” – un lucru care, firește, nu este specificat nicăieri dar pe care îl cunoaște orice angajat care lucrează în aceste domenii. Astfel încât, de multe ori, salariul lunar poate depăși 2.300 de euro sau chiar mai mult. Trebuie ținut cont și de faptul că, în cazul efectuării de ore suplimentare, acestea se plătesc dublu. Durata contractului este de cel putin 1 an iar în cazul in care se urmeaza cursurile organizate de angajator, durata contractului este intre 2 si 3 ani. Se lucrează minim 40 de ore/săptămâna (foarte probabil se vor lucra 50 de ore/săptămână sau chiar mai mult, așa cum specifică angajatorii în ofertele lor) însă tot ceea ce înseamnă ore suplimentare față de programul stabilit în contract, înseamnă dublarea venitului pentru ora lucrată.
Olanda caută lucrători în horticultură sau agricultură. Pentru grădinărit (de exemplu, culegerea roșiilor, tăierea frunzelor, tăierea roșiilor, curățarea plantelor etc) se pornește de la un salariu de 9,60 euro pentru o oră. Angajatorul oferă și cazare, la un preț aproximativ de 350 de euro lunar, cu toate cheltuielile incluse, fiind oferită, totodată, și posibilitatea frecventării unor cursuri de limba olandeză, gratuit.
Angajatorul plătește și o asigurare de 19 euro, săptămânal, fiecărui angajat. În domeniul horticol se caută lucrători, tot în Olanda, iar salariul este unul atractiv, departe de ceea ce angajatorii români oferă în domenii cu mult mai riscante și mai grele, în județul Sălaj. Astfel, pentru aproximativ 10 euro pentru fiecare oră lucrată, angajații trebuie să curețe bulbii plantelor, să verifice calitatea lor, să așeze plantele în vase etc, cu posibilitate de plecare în această lună. Condițiile de muncă, detalii privind întocmirea contractelor, cerințele și toate amănuntele legate de locurile de muncă menționate, pot fi consultate pe site-ul ANOFM secțiunea Eures sau pot solicita informații unui consultant Eures direct la sediul AJOFM Sălaj din Zalău.