Magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus, săptămâna trecută, intrarea în faliment a societăţii Cuprom. Soluţia a fost pronunţată în cadrul şedinţei de miercuri, 20 mai, şi nu este una definitivă. Aceasta poate fi atacată cu recurs în termen de şapte zile de la comunicare. „Dispune intrarea în faliment prin procedura generală a debitorului SC CUPROM SA. Privind procedura insolvenţei ridică dreptul de administrare al debitorului şi dispune dizolvarea societăţii debitoare. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei, în sarcina lichidatorului judiciar. Stabileşte termen de maxim zece zile de la data notificării deschiderii procedurii falimentului de predare a gestiunii averii de la debitor către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate până la deschiderea procedurii. Dispune întocmirea şi predarea către lichidatorul judiciar, în termen de maxim zece zile de la intrarea în faliment, a unei liste cuprinzând numele şi adresele creditorilor şi toate creanţele acestora, cu indicarea celor născute după data introducerii cererii de deschidere a procedurii”, se precizează în minuta şedinţei de miercuri. De asemenea, instanţa a numit un lichidator judiciar provizoriu, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de lege, cu o remuneraţie de 1.500 lei din averea debitorului.
Contactat, preşedintele Sindicatului Cuprom Zalău, Ştefan Boroş, s-a arătat rezervat în face previziuni până la pronunţarea unei soluţii definitive. „Soluţia pronunţată miercuri este una nefavorabilă nouă angajaţilor. Oficial, încă nu am fost anunţaţi. Cel mai probabil se va formula recurs, însă deocamdată nu pot să mă pronunţ până nu mă voi consulta cu un avocat”, a spus Boroş.
Pe de altă parte, decizia instanţei bucureştene ar putea creşte şansele celor peste 150 de foşti angajaţi ai fabricii de sârmă de a-şi recupera salariile compensatorii. „După cum prevede Legea Insolvenţei, când se declară falimentul, se va întocmi un tabel suplimentar cu toate creanţele şi cuprinde salariile compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă”, ne-a declarat Iulian Cighi, reprezentantul disponibilizaţilor. Conform spuselor sale, este vorba de circa 220 de persoane, din care peste 150 au fost disponibilizaţi ori s-au pensionat între timp, iar suma ce urmează să fie primită de către un fost angajat reprezintă contravaloarea a până la opt salarii, prevăzute în contractul colectiv de muncă. „Între cinci şi opt salarii, prevăzute în contractul vechi, ar fi suma ce ar urma să fie primită de către o persoană. Se stabileşte în funcţie de data la care a fost disponibilizată ori s-a pensionat. Din câte am înţeles, în noul contract colectiv sunt prevăzute doar patru salarii compensatorii. Însă aceasta va dura, este una lungă şi greoaie”, a mai spus reprezentantul disponibilizaţilor.
La Cuprom Zalău lucrează în prezent aproximativ 70 de persoane, după ce la începutul anilor ’90, în perioada sa de glorie, fabrica număra peste 2.000 de salariaţi. Producătorul de sârmă a intrat în insolvenţă în 2008. Singura secţie funcţională este Trefilarea, după ce Laminorul şi Secţia de Emailare au fost închise.
O nouă „victorie ” a revoluţiei române, am mai distrus o ctitorie ceauşistă. Numai că am rămas în curul gol, mergem în străinătate să prestăm muncile urâte, refuzate de localnici !
Daca ai SRL esti victorios beneficiar al razmeritei decembriste!In resat ce conteaza,zici?Sa fi in tara ta si cu obraznicie criticat de ambasadori si alti politicieni straini,sa-ti dicteze cui si cu cat sa instrainezi averea nationala?E bine?
Sa speram ca aceasta fabrica va fi cumparata de aceasta data de un investitor serios, care sa o reporneasca la intreaga capacitate si sa fie locuri de munca pt. salajeni!