Spatiile de cazare din Salaj sunt aproape goale, turistii ocupand mai putin de 20 la suta din camerele acestora. Potrivit unei analize prezentate pe site-ul www.econtext.ro, la nivel national, Salajul se situeaza pe locul 30 in ierarhia realizata in functie de gradul de ocupare a unitatilor de cazare, avand, pe parcursul anului trecut, in medie, doar 19 la suta din camere utilizate. Pe primele locuri se situeaza judetele Covasna, cu 41,1 la suta, Bihor cu 37 la suta si Valcea cu 36,4 la suta, iar la coada clasamentului Vrancea cu 14,8 la suta, Maramures cu 13,4 la suta si Teleorman cu 12,4 la suta. Media pe tara a gradului de ocupare a unitatilor de cazare in anul 2011 a fost de 30 la suta. Pentru Romania nu este o surpriza, asa cum remarcau realizatorii acestui studiu, ca turismul nu este punctul forte in ciuda faptului ca dispunem de un relief extrem de divers, cu atractii geografice exceptionale. Nici la nivel de judet turismul nu are alta soarta, cu toate ca Salajul are multe locuri pitoresti si zone cunoscute cu potential turistic.
In schimb, anul acesta, potrivit informatiilor furnizate de directorul Directiei Judetene de Statistica Salaj, Elena Muresan, numarul turistilor sositi in judet a crescut.
In luna februarie 2012, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, sosirile in unitatile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat pe total judet o crestere cu 0,2 la suta (numarul turistilor romani fiind cu 6,4 la suta mai mare decat anul trecut, iar a turistilor straini cu 35,1 lsa suta mai mic). In ce privesc innoptarile s-a inregistrat o scadere de 8,9 la suta, respectiv, cu 3,7 la suta mai putini turisti romani si cu 34,8% mai putini turisti straini, a aratat Elena Muresan. De la inceputul anului 2012 si pana la finele lunii februarie, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, in Salaj, sosirile in structurile de primire turistica cu spatii de cazare au crescut pe total judet cu 24,8 la suta, iar innoptarile cu 18,3 la suta. Asa cum a mai aratat directorul DJS, indicele de utilizare neta a locurilor de cazare din Salaj, in luna februarie 2012, a fost de 11,3 la suta, pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 4,6 puncte procentuale fata de luna corespunzatoare din anul precedent. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare, in luna februarie 2012, au fost in bungalouri (31,3 la suta), pensiuni agroturistice (16,5 la suta), hoteluri (13,1 la suta), vile turistice (11,0 la suta), cabane turistice (10,8 la suta). Valoarea acestui indicator nu sufera mari modificari nici pentru primele doua luni ale anului 2012. Astfel, indicele de utilizare a locurilor de cazare in perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2012 a fost de 11,2 la suta, la nivelul unitatilor pe de cazare turistica, mai mic cu 1,6 puncte procentuale fata de aceeasi perioada din anul precedent. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare in intervalul mentionat au fost la spatiile de cazare din bungalouri (22,1 la suta), pensiuni agroturistice (18,7 la suta), vile turistice (12,6 la suta), hoteluri (12,2 la suta).