Verificările efectuate de către auditorii Curţii de Conturi au scos la iveală o serie de nereguli în instituţiile publice din judeţ. Potrivit Raportului public pe anul 2015, dat recent publicităţii, reprezentanţii Curţii au descoperit probleme privind gestionarea banului public la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Sălaj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sălaj, Agenţia Judeţean pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj şi Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj.
În urma controalelor efectuate, auditorii au constatat la că la DJTS Sălaj au fost efectuate plăţi nelegale de natura cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, în timp ce la ISJ Sălaj, s-au acordat în mod necuvenit burse profesionale în valoare de 91.000 de lei.
Cele mai multe hibe au fost găsite la Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj, unde, potrivit raportului, în 2015 nu a fost înregistrat în evidenţa financiar-contabilă debitul de 1,68 milioane de lei reprezentând servicii decontate şi neprestate de către un furnizor de servicii, pentru care instituţia s-a constituit parte civilă. În plus, s-a constatat că au fost validate şi decontate nelegal prescripţii medicale cu compensare de 90 la sută din preţul de referinţă al medicamentelor pentru asiguraţii care beneficiază de pensii de până la 700 de lei, dar care realizeaz venituri şi din alte surse. Au fost decontate ilegal şi reţete compensate cu 20, 50 90 sau 100 la sută din preţul de referinţă al medicamentelor pentru persoane care nu deţineau calitatea de asigurat de natura celei pentru care au beneficiat de respectivul nivel de compensare (veteran, persoană cu handicap, beneficiar de ajutor social, şomer, revoluţionar etc.) Tot la CAS Sălaj, au fost decontate servicii medicale şi prescripţii medicale pentru pacienţii internaţi în spitale în regim de spitalizare continuă, precum şi medicamente prescrise de către alţi medici decât cei prevăzuţi în protocoalele terapeutice.
Şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Sălaj a intrat în vizorul Curţii de Conturi. După cum se arată în raport, în 2015 aici au fost majorate nejustificat cheltuielile, prin înregistrarea eronată pe cheltuielile entităţii a medicamentelor şi materialelor sanitare aflate în stoc la 31 decembrie 2015, şi nu au fost înregistrate sau au fost înregistrate eronat în evidenţa contabilă, bunurile aparţinând domeniului public şi privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale.
Mai mult decât atât, Ambulanţa sălăjeană ar fi achitat ilegal nişte lucrări care nu au fost realizate şi în mod nejustificat, a plătit cheltuieli cu reparaţii la autorspeciale, efectuate în perioada de garanţie. Alte nereguli semnalate de către auditori vizează inventarierea patrimoniului fără respectarea tuturor prevederilor legale, precum şi neluarea măsurilor prevăzute de lege privind reevaluarea activelor fixe.
În ceea ce priveşte AJOFM Sălaj, sursa citată a evidenţiat că aici au fost plătite în mod ilegal indemnizaţii de şomaj şi venituri de completare către persoane care au realizat concomitent şi venituri peste limita legală.
como, uita-te, ziua ta s”apropie…Vorba romaneasca:sluga-i rau, stapan ii greu…Cert este clar ca vine decontul!
Acesta este abuzul in serviviu pe care guvernantii se straduie sa-l elimine. Motiv pentru care vei din strada nu trebuie sa cedeze.
DNA SA VINA SA VA IA!
Pai se sesizeaza cineva?????? Lucrari decontate si nerealizate. Aici este iz penal. Doar fala si…..mita