Guvernul se pregătește să elimine facilitățile fiscale pentru constructori în următorii doi ani. Acest sector a beneficiat în ultimii ani de facilități fiscale. Patronatele din domeniu cred că eliminarea facilităților: „va încuraja munca la negru și va împinge multe firme la faliment”. Antreprenorii susțin că eliminarea scutirii de impozit pentru veniturile din salarii și a reducerii CAS în funcție de procentul alocat fondului de pensii privat va încuraja munca la negru în construcții și, chiar și așa, multe firme vor da faliment.
Guvernul urmează să adopte începând cu 2025 o serie de măsuri fiscale pentru a reduce deficitul bugetar care ar putea urca până pe la 7-8%. Printre aceste măsuri, s-ar putea număra și eliminarea stimulentelor fiscale pentru angajații din construcții, conform unor recomandări făcute de Banca Mondială în anul 2023.
„În acest moment, Ministerul Finanțelor se află în contact cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a identifica cele mai bune soluții pentru dezvoltarea economică și pentru alinierea la principiile economice asumate ca membru al UE, fără însă a fi stabilite un set de măsuri care să facă obiectul unei reforme fiscale. Este important să reținem că orice schimbare fiscală semnificativă va fi anunțată oficial și va face obiectul unor dezbateri publice cu mediul de afaceri și societatea civilă înainte de a fi adoptat în Guvern”, au precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Angajații din construcții sunt în prezent scutiți de la impozitul pe veniturile personale și o parte din contribuțiile sociale obligatorii, respectiv contribuția la Pilonul II de pensii este opțională. Este vorba de scutirea de impozit pentru veniturile din salarii și venituri asimilate salariilor, atâta timp cât acestea nu depășesc 10.000 de lei brut pe lună. La aceasta se adaugă reducerea cotei pentru Contribuția de Asigurări Sociale (CAS) în funcție de procentul alocat fondului de pensii privat, mai exact 4,75%. Pentru aplicarea facilităților fiscale amintite, cifra de afaceri în domeniul construcțiilor trebuie să reprezinte cel puțin 80% din cifra de afaceri totală.
M. S.
Impozitare progresivă !