Guvernul a extins perioada plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale de la 1 aprilie 2023 până la 31 august 2023, informează news.ro.
De asemenea, Executivul a stabilit pentru furnizori un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat, la finalul şedinţei de Guvern, modificările aduse Ordonanţei 27.
„În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27 de la 1 septembrie anul anul acesta, deci practic de astăzi până în data de 31 august a anului viitor. Asta este prima schimbare. Practic, schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei şi a mediului economic se extinde de la 1 aprilie 2023 la 31 august 2023”, a afirmat ministrul Energiei.
El a prezentat şi plafoanele de consum.
„Plafoanele de consum pentru populaţie rămân aceleaşi: între 0 şi 100 de kilowaţi consum preţul este de 68 de bani pe kilowat. Este o uşoară schimbare între 0 şi 300 kilowaţi, acelaşi plafon, încercăm să stimulăm populaţia să facă o economie, practic, preţul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowaţi din acest plafon, diferenţa între 255 şi 300 la preţul din contract. Pentru mediul economic, pentru instituţiile publice rămâne un leu pe kilowat. Spitalele, fie că sunt publice, fie că sunt private, educaţia, fie că este publică, fie că este privată, furnizorii de servicii sociale, fie că sunt publici, fie că sunt privaţi, un leu pe kilowat pentru întreaga cantitate de energie electrică consumată. Ceilalţi, IMM-urile industria alimentară, celelalte instituţii publice, 85% din cantitatea consumată tocmai pentru a încerca să-i stimulăm şi să economisească mai multă energie electrică”, a transmis Virgil Popescu.
El a menţionat că preţul plafonat pentru populaţie rămâne la acelaşi nivel, de 31 de bani.
„La gaze naturale, 31 de bani, rămâne acelaşi preţ pentru populaţie, pentru kilowatul de gaz natural consumat. Ceea ce poate nu a fost până acum exemplificat, nu a fost spus, în iarna trecută, populaţia avea un plafon de consum, în iarna aceasta nu mai există acest plafon de consum. (…) La gaze naturale pentru populaţie preţul este reglementat, producătorii au obligaţia să vândă gazul natural furnizorilor de clienţi casnici cu 150 de lei pe megawatt şi, de asemenea, este plafonat, este reglementat şi pentru producţia de energie termică la acelaşi preţ, pentru CET-uri. Pentru consumul non-casnic vorbim de acelaşi preţ de 37 de bani pe kilowatt”, a explicat ministrul Energiei.
El a mai anunţat că a fost introdus în ordonanţă un plafon maxim de decontare pentru furnizori, acesta fiind stabilit la un preţ maxim de 1.300 de lei pentru megawatt-ul de energie electrică.
„Se introduce în plus o modalitate de a încuraja furnizorii să-şi caute energie mai ieftină şi să nu aştepte ca statul să deconteze indiferent ce sumă. Practic, uitându-ne împreună cu ANRE, cu Ministerul de Finanţe, la absolut toţi din piaţă şi să vedem exact preţurile medii ale tranzacţiilor, s-a stabilit un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei. Practic, tot ce este peste 1.300 de lei, dacă furnizorul nu este suficient de competitiv, să-şi caute energie şi crede că i se poate deconta absolut orice preţ, nu va mai beneficia de bani de la bugetul de stat”, a mai afirmat Virgil Popescu.
El a adăugat că va fi sancţionată creşterea artificială a preţului energiei sau gazului natural.
„De asemenea, se descurajează tranzacţiile succesive, uitându-ne în piaţă faimoasa trecere a energiei electrice de la un furnizor la altul, de la un trader la altul şi ajunge la furnizori pentru a creşte preţul artificial, preţul de energiei electrice sau gazului natural va fi de data aceasta foarte dur sancţionată, pentru că nu este normal să avem acest tip de comportament în piaţă şi practic va fi sancţionată cu 5 la sută din cifra de afaceri, amendă pe care ANRE o are la dispoziţie pentru a putea să o aplice”, a mai declarat Virgil Popescu.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro
[…] Guvernul a extins perioada plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale de la 1 aprilie 2023 până la 31 august 2023, informează news.ro. De asemenea, Executivul a stabilit pentru furnizori un plafon maxim de decontare de către bugetul de stat al megawatt-ului de energie electrică la 1.300 de lei. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a prezentat, la finalul şedinţei de Guvern, modificările aduse Ordonanţei 27. „În această seară am aprobat modificările la Ordonanţa 27. Practic, se extinde perioada de aplicabilitate a Ordonanţei 27 de la 1 septembrie anul anul acesta,… Citeste mai mult […]