Magistraţii Judecătoriei Zalău au respins, miercuri, 3 februarie, excepţiile invocate de către cei trei inculpaţi din dosarul Elcond Zalău – Horia Simu, Ghiorghe Avasilichioaiei şi Radu Cristian Ardelean. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată în trei zile de la comunicare, la Tribunalul Sălaj, ne-a declarat Gabriela Săvescu, purtătorul de cuvânt al instanţei zălăuane.
Următorul pas după soluţionarea eventualelor contestaţii îl reprezintă stabilirea de către instanţă a unui prim termen de judecată.
În tot acest timp, foştii acţionari ai societăţii, părţi vătămate în proces, sunt îngrijoraţi că faptele din dosar s-ar putea prescrie, iar cei trei inculpaţi vor scăpa basma curată. “Faptele pentru care cei trei sunt acuzaţi s-au petrecut în 2004. Dacă se mai trage mult de timp, ne temem că vom ajunge în situaţia prescrierii răspunderii penale, situaţie în care întreg procesul va oprit, iar oamenii nu vor mai fi despăgubiţi pentru acţiunile deţinute”, ne-a declarat unul dintre foştii angajaţi ai producătorului de cupru.
Codul Penal prevede prescrierea faptelor penale după trecerea unui anumit număr de ani, în funcţie de natura infracţiunii şi că “termenele prevăzute încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni”. Astfel, unul dintre cei trei inculpaţi ar putea scăpa de judecată în toamna acestui an, iar ceilalţi, în 2017.
Reamintim că omul de afaceri Horia Simu a fost trimis în judecată de către procurorii sălăjeni, alături de alţi doi inculpaţi, sub acuzaţia de gestiune frauduloasă în formă continuată. În cursul anului 2004, Simu, Avasilichioaiei şi Ardelean au acţionat concertat, în urma unei înţelegeri prealabile, şi prin această modalitate au transferat activele Elcond Zalău către Cuprom Bucureşti şi Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti, unde inculpaţii aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăţi.
Gestiunea frauduloasă semnalată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj a făcut ca în vara acestui an Tribunalul Bucureşti să decidă intrarea în faliment a societăţii Cuprom.
Numărul părţilor vătămate în acest dosar este, potrivit procurorilor, de 7.107 persoane, respectiv foştii acţionari ai societăţii
În ţară un proces durează foarte mult, se aşteaptă, de fapt, prescrierea faptelor. La fel, se aşteaptă această prescriere şi în Marele Jaf EADS.În timpul lui Ceauşescu erau proceduri de urgenţă, rapid, tâlharii, erau cu spatele la zid şi cu-n glonte între ochi !
Dar cu actiuniledela fostul IAIFO ce se intampla, poate sa ne spunacineva?????????????
Pana se apuca Linoleul de pe langa Tribunalul Salaj sa investigheze jafurile din judet se prescriu toate faptele.
chiar daca „mafiotii” vor cistiga acest proces, sigur vor pierde recursul, cind o sa-i judece ce-l de sus
totul e atit de evident , incit si o doamna legata la ochi ar vedea acelasi lucru: adevarul !
Insa gradina-i mare …
Exista doar sanse teoretice 1:1.000.000.
Asta era dorinta lui Simu: sa-si piarda urma.
Preluare Elcond, Radiere Elcond , Ascundere-Desfiintare arhiva Elcond, falimentare Cuprom ,
si cumparare stabiliment Elcond-Cuprom prin interpusi, gen Ionutz Costea, nimeni altul decat cumnatul lui Mircea Geoana, aflat de mult timp in combinatii cu Simu prin offshorurile din Cipru. A se vedea planul de reorganizare.. Doar faci click pe google: Alabastra Minning Ltd…
Altfel de mult era vandut totul, si mai apareau 3 zerouri la sansele teoretice .