Programatorii, tinerii antreprenori sau cei care doresc să ofere oamenilor noi competențe și abilități pot obține bani europeni pentru dezvoltarea proiectelor. Fie că sunteți tineri antreprenori care doresc să învețe mai multe despre afaceri, sau să își creeze legături cu firme din străinătate, fie că sunteți o organizație care vrea să ofere oamenilor, noi competențe și abilități, necesare pe piața muncii, puteți alege dintre trei oportunități de obținere de bani europeni.
Prima oportunitate ar fi programul Copernicus building skills actions (Copernicus pentru acțiuni destinate dezvoltării de abilități), care are ca termen de înscriere data de 18 iulie 2017. Comisia Europeană lansează un apel de proiecte care vizează colaborarea dintre programul Copernicus și comunitățile de cercetare & inovare. Acest program urmărește oferirea abilităților necesare pentru accesarea și utilizarea datelor și serviciilor Copernicus. Acest apel de proiecte are două obiective: creșterea numărului de utilizatori care folosesc datele și serviciile Copernicus; oferirea materialelor necesare dezvoltării viitoarelor aptitudini căutate pe piața muncii din Europa.
Beneficiarul trebuie să implementeze sau să dezvolte una din următoarele acțiuni: cursuri bazate pe programele Copernicus; un program de Master Copernicus; un program de Doctorat Copernicus (inclusiv cu burse doctorale); Copernicus Campus training;
Copernicus summer school; un program Postdoctoral Copernicus; un program care să faciliteze transferul cercetărilor către aplicații practice.
Beneficiarul poate obține un grant de maxim 980.000 euro pe o durată de 3 ani.
Finanțare cheltuieli eligibile este de maxim 85 la sută din valoarea de 980.000 euro. Beneficiarul trebuie să fie, conform definiției europene, o comunitate de parteneri care aduc împreună firme, centre de cercetare și universități (Knowledge and Innovation Community), conform regulamentului (CE) nr.294/2008.
A doua opostuitate o reprezintă Programul Erasmus for Young Entrepreneurs (Erasmus pentru tineri antreprenori), cu termen de înscriere 30 august 2017.
Erasmus pentru tinerii antreprenori este un program de schimb transfrontalier care oferă antreprenorilor noi sau aspiranţi şansa de a învăţa de la antreprenorii cu experienţă care conduc mici companii în alte ţări participante. Pot participa: atreprenorii noi care au intentia fermă de a înfiinta o companie sau care au înfiintat deja o companie în ultimii trei ani; antreprenorii cu experientă care sunt proprietarii unei întreprinderi mici sau mijlocii sau care conduc o astfel de întreprindere într-o alta țară participantă.
Vor fi selectați 120 de antreprenori, cărora li se vor aloca următoarele sume: 1) Cheltuieli care să acopere costul de deplasare până la destinație: în cazul SUA și a altor destinații propuse din Asia, se vor aloca aproximativ 800 euro; în cazul Israelului se vor aloca aproximativ 600 euro.
O sumă lunară pentru noii antreprenori de 1.000 euro, sumă care trebuie să acopere toate cheltuielile cu stagiul în străinătate.
Durata minimă a stagiului în străinătate este de o lună, iar durata maximă este de 3 luni.
Cea de-a treia oportunitate este dată de Programul Copernicus Hackathon Programme, cu termen de înscriere 7 septembrie 2017.
Acest program urmărește finanțarea a 20 de evenimente de tip hackathon în Europa, în fiecare an, pentru doi ani.
Programul beneficiază de un buget de 800.000 euro și sunt finanțate 20 de hackathons în fiecare an, pentru doi ani, cu o sumă de maxim 20.000 euro.
Finanțare cheltuieli eligibile – maxim 85 la sută din valoarea de 20.000 euro