Firmele sălăjene fug de plata defalcată a TVA „ca dracu de tămâie”

Doar 175 de companii din România au optat pentru plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată, așa numitul split TVA, transmite Ministerul de Finanțe. Din Sălaj,  o singură firmă a ales acest mod de plată a TVA. Mecanismul, intens promovat de guvern, dar criticat de mediul de afaceri, este încă neclar, după ce senatorii din comisia de buget-finanțe au adus o serie de modificări radicale. Teoretic, de la 1 ianuarie sistemul va deveni obligatoriu pentru toate firmele.

 

Până la începutul acestei săptămâni, doar 175 de companii din cele peste 400 de mii active au optat pentru sistemul split TVA, informează presa centrală. Un sfert dintre acestea sunt înregistrate în București. Sunt șase județe  unde nicio firmă nu a ales să plătească defalcat TVA-ul. Din județul Sălaj, douar o societate comercială a solicitat ca de la începutul acestei luni să plătească TVA conform acestei proceduri.

Chiar dacă statul oferă anumite facilități pentru a încuraja mediul de afaceri să facă acest pas, respectiv să plătească și să încaseze TVA printr-un cont separat de celelalte, nicio companie mare nu ar fi ales această cale. Aceasta în ciuda eforturilor de a atrage așadar companiile spre mecanismul care, în viziunea autorităților, ar trebui să reducă semnificativ evaziunea fiscală. Printre altele, firmele care plătesc defalcat TVA primesc o reducere de 5 la sută din impozitul pe profit sau le sunt anulate anumite penalități.

Mecanismul de plată defalcată a TVA a devenit operațional de la 1 octombrie. Autoritățile sunt, însă, încrezătoare că numărul de firme care vor opta pentru aplicare va crește.  Sistemul este opțional în intervalul 1 octombrie – 31 decembrie și ar trebui să devină obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, dacă nu vor fi introduse modificări în Parlament. Aceasta deoarece senatorii din comisia de buget-finanțe au decis recent că plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opțional din 2018 și obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcțional. Propunerea trebuie aprobată însă și de plenul Parlamentului. Astfel, Legea trebuie să treacă de Senat, urmând ca for decizional să fie Camera Deputaților. Până la eventuale schimbări, firmele pot opta oricând în aceste trei luni, iar autoritățile se așteaptă ca numărul să crească până la momentul când sistemul va deveni obligatioriu. Numărul total de firme active din România este de aproximativ 650.000, dar nu toate sunt  plătitoare de TVA. Totodată, în noul sistem ar urma să intre și nerezidenții plătitori de TVA.

Pentru a atrage firmele să adopte noul sistem de TVA din perioada în care este opțional, autoritățile au oferit stimulente, însă acestea nu se dovedesc suficient de atractive pentru a convinge agenții economici. Potrivit unui sondaj realizat de PwC, 95,4 la sută dintre companii nu vor implementa noul sistem în perioada octombrie-decembrie 2017, în timp ce doar 4,6 la sută afirmă că vor migra mai devreme de momentul la care acesta devine obligatoriu.  Totodată, aproape trei sferturi dintre companiile participante la sondaj estimează că au nevoie de cel puțin șase luni pentru implementarea plății defalcate a TVA și mai puțin de 2 la sută consideră că vor fi pregătite până în 1 ianuarie 2018.

Leave a Comment