Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că, în câteva zile, ministerul de resort va prezenta un „mecanism prietenos” prin care se vor administra contribuţiile sociale care trebuie plătite în urma depunerii Declaraţiei 600. „Va fi un singur termen de plată a impozitului şi va fi un termen rezonabil. Încă nu vreau să avansez o dată, dar va fi rezonabil. Va fi un mecanism mai atractiv. Cei care au depus deja Formularul 600 nu trebuie să-l mai depună încă o dată. Vom prezenta în câteva zile noul mecanism”, a declarat, Eugen Teodorovici.
Transferul contribuțiilor de la angajat la angajator are implicații, așa cum vedem în ultima perioadă, și asupra persoanelor cu venituri extra salariale. Regulile de declarare și plată aplicate până în 2017 inclusiv s-au schimbat destul de substanțial, scoțându-i pe contribuabili din rutină. Astfel se explică anxietatea manifestată recent față de declarația 600, precum și mulțimea de întrebări pe care a iscat-o: cine, când, în ce condiții trebuie să o depună la fisc? Declarația 600 vizează obligațiile referitoare la contribuțiile sociale, mai exact contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.
În primul rând, persoanele fizice care au alte tipuri de venituri în afară de salarii (cum sunt activitățile independente PFA/PFI, drepturi de autor, investiții – dividende, dobânzi, câștiguri de capital, etc., cedarea folosinței bunurilor, asocierea cu o persoană juridică, agricultură, piscicultură, alte surse) vor avea obligația de a declara și plăti cel puțin contribuția de asigurări de sănătate CASS, dacă au depășit în anul anterior (2017 în cazul nostru) plafonul de 12 salarii minime.